Д-р Димитър Терзиев: Гастроентерологията става все повече и повече една микрохирургична специалност

Специално интервю за Medical News, по повод втория Национален конгрес за млади гастроентеролози, даде д-р Димитър Терзиев, специалист гастроентеролог от няколко месеца и асистент в МУ–Пловдив

Какви са впечатленията Ви от втория Национален конгрес за млади гастроентеролози?

Oтлични, наблюдава се изключително добра посещаемост, което за такъв млад форум е много добър знак и другото, което няма как да не ми направи впечатление, са чудесните презентации, които имаме възможността да проследим до момента. На много високо ниво се представят чудесни клиничи случаи в областта на гастроентерологията.

Бихте ли споделили каква е темата на Вашата лекция и кои бяха по-важните моменти в нея?

Презентирах рядък случай на болест на Крон, тъй като имам лични интереси в областта на възпалителните чревни заболявания. Избрах  го, защото е интересен с необичайния ход, хетерогенността на клиничната картина, резултатът от хистологичното изследване и необходимостта от интердисциплинарен подход при поставянето на диагнозата.

Колко често участвате на медицински конгреси в България и чужбина?

Винаги, когато ангажиментите ми го позволяват, се опитвам да участвам.  Сега, за първи път, съм и активен участник.

Националният конгрес за млади гастроентеролози е един от малкото, организиран от млади лекари за млади лекари, а още повече е и без такса правоучастие. Трябва ли, според Вас, тази традиция да се запази и нужно ли е младите гастроентеролози да се обединят в асоциация?

Хубаво е да се запази тази чудесна традиция,  надявам се да е възможно и чисто финансово. Смятам , че когато има желание, има и възможност нещата да се случват.

Относно идеята за асоциация, също съм на мнение, че е много добра и мисля, че  ще има отзвук и сред утвърдените ни специалисти по гастроентерология в страната.

Как оценявате колаборацията между гастроентеролозите, както и тази между тях и останалите специалисти?

Между нас, гастроентеролозите, винаги е имало една добра колаборация, аз лично никога не съм срещал затруднения при това да се обадя на някой колега или да поискам от него услуга, както и аз самият съм помагал.

Относно другите специалности, винаги има какво още да се желае, но смятам, че в България лекарите са отворени към това да си сътрудничат.

Какви препоръки бихте дали на организаторите за конгреса догодина?

Единствено да се събираме в по-голяма зала, за да може всички да се виждаме и да продължават в същия дух, защото това е една много хубава инициатива.

Защо избрахте да специализирате гастроентерология?

Пред всеки лекар стои дилемата дали да се занимава с хирургична специалност или с такава, която е наочена към вътрешните болести. Доста бързо реших да се насоча в сферата на интерната и по-специално към гастроентерологията.

За мен, без да подценявам другите специалности,  тя е най-обширната и най-интересната област от вътрешната медицина, специалността, в която са застъпени най-много технически средства за поставяне на диагноза и терапия. Знаете, че гастроентерологията става все повече и повече една микрохирургична специалност.

Къде специализирахте и останахте ли доволни?

Специализирах в университетската болница „Св.Георги“ в Пловдив, в клиниката по гастроентерология. Доволен съм, тъй като там имах добрата възможност да работя изцяло практически насочено, което дава една стабилна подготовка, защото теоретично, както се случва по други бази за обучение, не е  достатъчно.

България или чужбина?

България. Човек това го чувства вътре в сърцето си и  смятам, че държавата ни би могла да бъде едно добро място за практикуване на всеки млад лекар. Ако всички мислим да загърбим родината си и да заминем за чужбина, кой ще остане да работи тук? Никой.

Опишете един работен ден на млад гастроентеролог?

Предполагам, както при всички останали млади колеги. Винаги отивам със желание, винаги знам, че ще има много работа, винаги го има и напрежението, тръпката от това, какъв случай ще ти дойде в практиката и ще успееш ли да се справиш с него. Но именно това те води напред и те зарежда с  едно приятно очакване.

В каква посока се развива гастроентерологията в България?

В добра посока, особено в София ми прави впечатление, че се работи на едно европейско и световно ниво. В това отношение ми се струва, че в другите големи центрове има какво още да се желае. Смятам, че в бъдеще това ще бъде постигнато.

Румена Савова

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email