БЛС: Болници спират да лекуват онкоболни пациенти, защото не могат да отговорят на изискванията в анекса към НРД

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit
Болници в страната спират да лекуват онкоболни пациенти, тъй като не могат да отговорят на критериите в анекса към НРд, влизащ в сила от днес.
Това разкри председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, съобщава БНР. Според него изискванията са такива, че дори болница като “Пирогов” не може да ги покрие.
Д-р Грозев допълни, че след като критериите на министър Петър Москов влязат в сила, онкоболни ще могат да се лекуват едва в 8 или 9 лечебни заведения в страната. Досега такава терапия се провеждаше в 40 лечебни заведения.
Над 40 пациенти с онкологични заболявания трябва да постъпят днес за химио- и лъчетерапия в болницата в Благоевград без документите, изискуеми от първи април, съобщава още БНР.
Директорът на онкоболницата д-р Георги Георгиев заяви следното:
Всички пациенти ще бъдат приети, дори с цената на нарушение.” 

Според новите правила в здравеопазването пациентите с ракови заболявания, които трябва да бъдат хоситализирани за животоспасяващи процедури, трябва да носят освен направлението от личния лекар или специалист и амбулаторна карта. Такава няма как да бъде издадена в последния момент.

За да се гарантира животът на над 40 пациенти от региона, на които трябва да се направи лъче- и химиотерапия дефакто ще извършим нарушение, дори и това да бъде за сметка на лечебното заведение, заяви д-р Георгиев.

Инструкция, издадена от НЗОК в последните часове, дава указания как да не се връщат пациентите. Според лекарите обаче тя е скандална:

Която казва, че ние можем да ги приемаме, като ги чекираме като спешен случай и да ги караме да пишат обяснения, кой е лекарят, който им е издал този амбулаторен лист“, допълни директорът на Онкоболницата в Благоевград.

Той допълни, че тепърва ще се разбере дали някои болници ще останат без лиценз:

“Всички тези неща ще се извършват през месеца, в който ние ще подготвим документи. Тогава ще разберем всичко как ще се случи.”

И още:

“Дали ще се гледа на всяка болница спрямо специфичността в дадения район или просто ще се подходи, спазвайки буквата на закона. Разбира се, второто може да доведе до несключване на договор с някое от лечебните заведения.”

Според д-р Георгиев напълно реална е възможността да се стигне дотам пациенти да бъдат разпределяни за лечение по административен път, а не по собствено желание.

____________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статии ТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email