В ход са първите клинични тестове с новата противоракова ваксина

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Млада британка, диагностицирана с рак на маточната шийка в напреднал стадий, е една от 30-те пациенти, които ще се подложат на експериментално лечение, използвайки тази ваксина.

“Ваксината е разработена да стимулира имунната система, която сама да разрушава туморите, разпространили се в организма”, пише “Индипендънт”, цитиран от БГНЕС.

Кели Потър получи първата доза от ваксината на 9 февруари и й предстоят още седем посещения в болницата.

Медиците я предупредили, че може да изпита грипоподобни симптоми, но до този момент нито един от тях не се е проявил.

Моята надежда за бъдещето е да победя рака за възможно най-дълго. Ако не успея, искам да вдъхновя хората, болни от рак”, сподели Кели. Тя допълни, че е много щастлива да бъде част от тази инициатива.

Ваксината съдържа малък фрагмент от протеина на ензима, наречен hTERT, който позволява на раковите клетки да се делят непрекъснато.

„Надяваме се, че чрез инжектиране на този антиген в кръвта той ще стимулира имунната система да произвежда антитела, които атакуват раковите клетки, но оставят здравите клетки непокътнати”, обясниха учените от университета в Съри в Гилдфорд.

________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email