Американски хирурзи извършиха трансплантация на матка

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Хирурзи в Кливланд извършиха първата трансплантация на матка в САЩ върху 26-годишна жена, информира агенция Франс Прес.

В момента състоянието на пациентката е стабилно, съобщават от болницата. Повече подробности ще бъдат разкрити другата седмица. Присадената матка е от починал донор.

Клиниката в Кливланд планира операцията отдавна. Миналата есен тя обяви, че специалистите подготвят извършването на 10 такива интервенции.

Първата трансплантация на матка беше осъществена в Швеция. През 2014 г. от университета в Гьотеборг съобщиха за първото успешно раждане с присадена матка, а след това последваха още бебета.

Присаждането на матка още е експериментална процедура. Основният риск при нея е отхвърлянето на органа по време на бременността. Британски и френски хирурзи също се подготвят за подобни трансплантации.

__________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email