Д-р Неделко: България дава най-доброто образование по медицина в Европа и затова лекарите ни се харчат като топъл хляб на Запад

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

България дава най-доброто образование по медицина в Европа и затова лекарите ни се харчат като топъл хляб на Запад. В това е убеден един албанец, приел страната ни като втора родина.

Д-р Ридиан Неделко днес е част от екипа на клиниката по неврохирургия в спешната болница на Варна – МБАЛ “Св. Анна”, и е сред репубиканските консултанти по неврохирургия за Североизточна България. Зад гърба си има над 2300 операции, една от които е на няколкодневно бебе с мозъчен кръвоизлив.

Работното място на д-р Неделко плаче за ремонт, но той е категоричен, че не би го сменил с по-лъскаво и добре платено в някоя от развитите държави. “Имах оферта от водещ център в Нотингам, но отказах. Не искам да започвам всичко отначало. А преди години също отказах, защото тук специализантите научават повече. Получават и широка възможност за пряк достъп до болните, което в чужбина е почти невъзможно”, обяснява д-р Неделко.

Когато през 1999 г. завършил медицина в Плевен, записал да специализира неврохирургия. Година по-късно решил да прекъсне и да опита в родната Албания, а после и в Милано. “И на двете места ми казаха: Колега, вземи специалност в България и тогава ела. Знаеха, че ще вземат добре подготвен кадър. Няма разлика и сега – навън се търсят повече прясно дипломирани специализанти, отколкото абсолвенти. Грешка е, че след като им даде отлично образование, България ги изпуска”, казва д-р Неделко.

И изброява причините за бягство. Ниското заплащане е само една от тях. Хирургът дава пример със себе си. Баща му плащал 5-годишната му специализация. “В друга държава щях да вземам прилична заплата, но нямаше да науча толкова и не съжалявам. Но става дума за денонощен труд, който трябва да се остойности и да се регламентира, защото малко от младите издържат, особено в специалности като неврохирургията”, казва д-р Неделко. Тази година от 7 мераклии да овладеят тайните на сложната му професия останал само един. Останалите се преориентирали към кожните болести.

Самият д-р Неделко черпи знания от светила в професията на семинари в цял свят, защото преките му ръководители оценяват уменията му. “Харчим наше време и пари, за да поддържаме нивото си, а оттам и това на клиниката в болницата, която е държавна. Оборудването се подновява основно от спонсори, хаби се много време в дейности, които нямат общо с медицината”, изрежда кривиците на системата д-р Неделко.

Сред абсурдите той подрежда и “хотелските” услуги, които по неволя болниците предоставят на хора без роднини. И сочи двама от пациентите – обездвижен мъж, който 6 месеца след изписването още е в болничното легло, и 92-годишна баба с деменция. Лекарите я върнали към живота след черепно-мозъчна травма, само за да се разбере, че няма кой да я приюти. “Това е проблем, защото липсва ясен алгоритъм за взаимодействие между болниците, общините и социалните служби. Потърпевши са клиниките, които стават безплатни хосписи”, коментира д-р Неделко.

Той с надежда приема проекта за изграждане на отделения за долекуване, стига да не се финансират и те като клиничните пътеки – на ден, а не според състоянието на пациента. “За касата няма разлика между счупен гръбнак и ребра и дископатия. Слагат еднакъв болничен престой, като не отчитат и придружаващите болести, за които уж щеше да има диагностично свързани групи”, възмущава се хирургът.

Тежи му липсата на признание. “Политици и медии от години очернят професията ни, без да се замислят, че денят ни започва и завършва с чуждата болка и страдание. Като прибавим и насилието над медици от страна на пациенти, не е чудно, че много колеги отказват да работят тук”, отчита д-р Неделко.

Според него българите не осъзнават предимството на бързия достъп до медицинска помощ. “Това е Балкански синдром – всеки смята, че е спешен. А в по-заможни държави като Великобритания за преглед при специалист се чака месеци. Имаме пациенти англичани, които идват тук да се оперират, защото става по-бързо”, казва хирургът. Но е категоричен: “Обиколил съм доста кътчета по света и ако мога да избирам къде да живея, пак ще е България. Няма по-хубава страна.”

nedelko
                   Д-р Ридиан Неделко

Източник и снимка: в. “Труд”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email