НЗОК и Българският зъболекарски съюз подписаха НРД

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

От 1-ви септември пациентите, навършили 18 години ще имат право на трета услуга – допълнителна пломба или вадене на зъб, гласи подписаният днес НРД между Надзорния съвет на Здравната каса и Българския зъболекарски съюз за тази година. Той влиза в сила от 1-ви април, съобщава БНР.

Досега пълнолетните граждани имаха право на две зъболекарски услуги, плащани от НЗОК. Заради третата дейност от есента бюджетът за зъболечение се увеличи с 8 милиона лева спрямо предвидените 123 милиона за годината.

Една пломба допълнително при вадене на зъб. Мисля, че това са изключително важни дентални дейности, от които нужда има почти всеки човек, който е навършил 18 години”, коментира председателят на Надзорния съвет на НЗОК Кирил Ананиев.

За пореден път доказахме, че сме коректна и отговорна съсловна организация, заяви председателят на БЗС д-р Борислав Миланов:

Повече от две години говорим за това, че ние имаме изготвен алгоритъм и конкретни предложения, специално за хората в пенсионна възраст, тези, които в големия процент са частично или тотално обезъбени.

“Да може да не се ползва изведнаж някакъв огромен ресурс, а целево през годините да има средства, които да помагат на тези хора да имат възможност да направят протеза или да получат поне поправка за своята протеза.”, допълни той.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email