НЗОК и БЛС все още не са постигнали пълно съгласие относно НРД 2016

Здравната каса и БЛС постигнаха съгласие по всички въпроси, но все още няма яснота дали НРД 2016 ще бъде подписан. Единствената пречка е пръстовият идентификатор, за който двете страни не са на едно мнение, понеже от Лекарския съюз не желаят той да влиза в рамковия договор, докато от касата настояват да е там.

Д-р Станимир Хасърджиев, представител на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК, заяви следното:

Очевидно нещата са в ръцете на Българския лекарски съюз. Това е рамковият договор с най-добрите параметри, постигани някога – цени, с обеми, с увеличение на парите за направления, за профилактични прегледи, нови клинични пътеки – по всичко има съгласие.”

“Единственото, за което няма, е Касата да приложи закона и да осигури контрола. Явно контролът е проблем и не знам кой всъщност има проблем с това. Добре работещите лечебни заведения няма да имат проблем, проблем ще имат тези, които имат други интереси, очевидно.”

“Не е проблем, че повече от 130 млн. лв. са заделени, повече направления, всички са съгласни с новите цени, с увеличението на клиничните пътеки, но очевидно контролът е способен да ги откаже от повечето пари и от по-добрата здравна система“, каза д-р Хасърджиев.

Окончателното решение за подписване на НРД ще вземе на 26 и 27 фервуари на Събора на БЛС.

__________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email