Москов: Някои болници са претоварени, а потенциалът на други остава неизползван

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

“Един от сериозните проблеми, които стават ясни от Националната здравна карта е, че в част от българските болници, които имат специалисти и оборудване с най-високо ниво на компетентност – трето, в масовия случай обслужват предимно пациенти с по-леки заболявания, изискващи първо и второ ниво на компетентност и които без проблем могат да бъдат успешно лекувани и в общински и по-малки болници. На практика сложна, високоспециализирана, медицинска помощ от трето ниво, българските пациенти търсят и получават само на няколко места у нас или в чужбина, това реално затруднява достъпа на пациенти. Защото едни лечебни заведения са претоварени, а потенциалът и ресурсите на други се използват недостатъчно. Това е един от проблемите, които държавата трябва да реши“.

Този извод министър Москов направи пред директори на болници и отделения и представители на местната власт от Русе, Разград и Търговище на организираното представяне на проекта на НЗК в областната управа на Русе днес.

По-рано през деня министър Москов представи проекта на картата във Варна, където бяха поканени и представители от Добрич, Шумен и Силистра.

Утре, петък /26 февруари/, Петър Москов ще представи НЗК и пред съсловието от Враца и Монтана.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email