Д-р Максим Гайдев: Близо 100 филиала от спешната помощ нямат възможност да изпълнят новия стандарт

Д-р Максим Гайдев –  председател на Българската асоциация на спешните лекари коментира обжалване на Медицинския стандарт за спешна медицинска помощ във Върховния административен съд по следния начин:

Раздвоен съм в отношението си към стандарта по спешна медицина. Като труд, създал някакви правила в системата за спешна помощ е много добре направен, но изискванията в този стандарт поставят под въпрос съществуването на почти всички лечебни заведения, независимо че не са общински, дори и на държавни. Почти 100 филиала от системата за спешна помощ просто не могат да отговорят на изискванията.” каза той пред БНР.

И още:

Лошото е, че този стандарт е нормативен документ. Той излиза с наредба на Министерството и трябва се изпълнява. Ако сме буквоядци, още на следващия ден, след като е публикуван, почти всички лечебни заведения ще изпаднат в едно кризисно състояние.”

Стандартът е направен на база данните от водещите страни в тази сфера, отчете д-р Гайдев и отрече да вижда лобистки интереси в него. Въпреки това, според експертът, няма шанс този стандарт да бъде осъществен в близките 5 години. Той е на мнение, че изискванията са основателни, но времето за изпълнение не трябва да бъде от влизането на наредбата в сила.

Великолепен е като замисъл. Дай, Боже, по-скоро да можем да отговорим на тези изисквания, но моето мнение е, че даже и да получим финансирането от 85 милиона за подобрена „Спешна помощ“ в страната, по един проект, който сме изработили преди две години, тези пари няма да са достатъчни, за да се покрият всички критерии и в лечебните заведения, и в Центровете за спешна помощ.”

Липсват и достатъчно квалифицирани кадри за  да се изпълнят всички изисквания, каза Гайдев. Качеството не зависи от броя на леглата, на специалистите или на апаратите в стаите, а от  квалификацията на работещия персонал, заяви той.

За да стартира една реформа, тя трябва да е добре обмислена нормативно и да няма конфликтни моменти, допълни той. Няма как да се проведе една реформа, ако цялото съсловие е против това, което искат да въведат управляващите, а де факто така се получава, заключи той.

__________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email