Българската асоциация за информационни технологии награди НЗОК

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) връчи 12 награди за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии, предаде агенция „Фокус”. Кампанията и церемонията се провеждат под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.

Призът на БАИТ за 2015 г. в категория Държавна администрация е присъден на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В конкуренция на 18 институции, за различни електронни услуги за гражданите, интегрирани информационни системи, софтуерни продукти за подобряване на работата на администрациите, информационната система на НЗОК зае първото място сред номинираните, съобщиха от НЗОК .

През своето 17-годишно съществуване НЗОК развива и надгражда информационната си система, за да бъдат улеснени и пациентите, и договорните партньори. През миналата година касата реализира проект за преминаване към цялостно електронно отчитане на лечебните заведения – договорни партньори на НЗОК. Проектът е надстройка на Персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК. Системата е собственост на НЗОК и съдържа медицинска информация от 2009 г. Тя е достъпна на адрес: https://pis.nhif.bg.

Над 25 000 лекари, стоматолози, лечебни заведения, клинични лаборатории и аптеки, сключили договор с НЗОК, могат чрез уеб интерфейс или чрез уеб услуги (интегрирани с техния медицински софтуер) да предадат отчетните документи, да следят процеса по обработката им в НЗОК и да получат обратна връзка за статуса на отчетите и дали извършените медицински дейности са одобрени за заплащане.

С унифицирането на отчетността пациентите достъпват информация за извършените им медицински дейности и издадените медицински документи в много по-кратки срокове, които могат да се сведат и до достъп в реално време. Здравноосигурените вече няма да виждат в досието си и дейности, които са рапортували като недействителни и НЗОК е предприела санкциониращи мерки към медицинското лице или лечебното заведение-извършител.

Чрез системата пациентите и лекарите могат да следят история на прегледи, извършени имунизации, лабораторни изследвания, медицински процедури, поставени диагнози, хоспитализации, рецептурни книжки, лекарства, дентални дейности. Освен това, могат сами да въвеждат в профилите си допълнителна информация като физически данни, алергии, както и лица за контакт при необходимост от спешна помощ.

Налична е функционалност за онлайн избор на личен лекар. С разрешение от пациента, информацията може да се достъпва и от избран от него лекар. Голямо удобство за родителите или настойниците е, че могат да виждат досиетата на своите деца, на които са направили избор на личен лекар. Цялостното електронно отчитане на медицинските дейности усъвършенства процесите в здравеопазването в България, подобрява контрола върху изразходваните средства и намалява възможностите за измами.

Престижната награда, с която е удостоена институцията, е висока оценка за работата на НЗОК за внедряване на електронното здравеопазване в Република България и стимул за постигане на нови успехи, заявиха от НЗОК. 

__________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email