Трима наши медици с успешна кариера в САЩ планират да се върнат в България

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Трима български медици, градили кариера в САЩ още от началото на 90-те години, се връщат в България, засега – временно, но с надежда за окончателно оставане, разказва БНТ.

Тримата се запознават по време на студентските си години у нас, а след това пътищата им се разделят.

Д-р Иван Киров, който е четвърто поколение медик, напуска страната през 1992 г. В момента е светило в областта на детската хематология. За себе си разказва:

Аз съм четвърто поколение лекар в България. Моят баща, покойният проф. Иван Киров се шегуваше, че тъй като в нашето семейство няма хора с особени таланти, артистичност, ние ставаме лекари“.

Той разказа за впечатленията си след започване на практиката си в Щатите:

Независимо от моето потекло и 15-те години, прекарани в България, това беше ново за мен – уважението към пациента, респекта, вниманието. Тези хора, които печелят много пари в Америка – наистина, лекарите са много добре заплатени – те знаят, че са там заради пациента, а не заради себе си, и нямат самочувствието на богове, когато преглеждат болния“.

Д-р Хеси Антов сподели:

„Искахме да проверим на какво сме способни. Беше много безгрижен живота ни, но много затворен и много безперспективен. Ние не знаехме всъщност какво можем и какво не можем.“

Постепенно разбират на какво са способни:

Разбираш, когато започваш да си търсиш работа, когато не знаеш език, когато започваш да се състезаваш с най-добрите и най-силните, когато, за да си по-добър, трябва непрекъснато да си по-иновативен и по-амбициозен, и изведнъж някак си хоризонтът се открива пред теб и разбираш, че можеш и повече, и повече“, споделя той.

„Първоначалният процес на доказване беше сложен и дълъг. Разбира се, минава се през приравняване на изпитите, взимат се бордове и т.н.“, разказа д-р Симона Краев.

Д-р Антов добави следното:

„Например, в моя случай тези, които ме научиха как да работя с компютър, защото аз го гледах като пишеща машина, ме издигнаха, и аз им станах началник – и все по-голям, и все по-голям. И никой от тези хора не се обърна нито веднъж да ми каже – Хеси, ти помниш ли, когато ти помагахме да щракаш по клавиатурата“.

Д-р Симона Краев днес е водещ специалист в света на превенцията на рака на млечната жлеза. Хеси Антов ръководи едно от най-важните болнични отделения в Южна Калифорния.

До настоящия момент и тримата имат пълен график за месеци напред. Докато се изкачвали там, на Запад, гледали и какво се случва на Изток, в родината.

„С възрастта носталгията ни връща назад“, обясни д-р Киров.

В един момент решихме, защо да не върнем тези знания и умения, които сме придобили, там, откъдето сме тръгнали“, добави д-р Краев.

„Върнахме се – всъщност не окончателно и завинаги – но се върнахме, защото след толкова години работа в медицинския свят решихме, че имаме какво да споделим, какво да дадем, и не на последно място, защото мисля, че открихме ниша в България и доста възможности“, каза д-р Антов.

Основават заедно медицински център, а намерението им е да покажат американския модел на провеждане на терапия. Твърдят, че въпросът не е само в средствата, а най-вече в отношението.

Според мен проблемите в българската медицина до известна степен са в отношението към пациента“, посочи д-р Краев, а д-р Киров отбеляза:

„Болният е този, заради който ние сме там. И ако го няма пациентът и ние не му предоставяме необходимото внимание, ние сме нищо.“

И тримата обещават след време да се върнат трайно тук. Преди това ще вложат всичките си сили в България да има едно място, където болният да е център на здравната система, а не нейна функция. 

___________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email