Разработва се изкуствена ръка, управлявана с мисли

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Пациент на болница „Джон Хопкинс” е успял да задвижи пръстите на изкуствена ръка, която се управлява с мисли, с минимално предварително обучение, пише агенция „Фокус” по информация на Live Science.

Устройството е все още ъв фаза на прототип, но има потенциала да помогне на хора, загубили ръцете си заради нараняване или болест, да възвърнат поне частично двигателните си функции. 

“Смятаме, че за пръв път човек, който използва контролирана с мисли протеза, успява веднага да задвижи отделните й пръсти без продължителни тренировки,” казва д-р Натан Кроун от Университетското медицинско училище “Джонс Хопкинс” в САЩ. 

От болницата уточняват, че участникът в опита не е инвалид, а пациент, приет в болницата за терапия на епилепсия с назначено изследване на мозъка за определяне на мястото, където се задействат припадъците. Медиците са поставили хирургично електроди в мозъка на мъжа, за да проследят епилептичните пристъпи и са локализирали областите, свързани с движението на всеки пръст.

Неврохирург е поставил в коровото поле, направляващо движенията на ръката, мрежа от 128 сензори, разположени върху квадратен филм с размерите на визитка. Всеки сензор е покривал малка точка от мозъка с диаметър 1 милиметър.

След продедурата изследователите са помолили пациента да движи различни пръсти. Екипът е отчел кои части на мозъка “светват” при движението на различните пръсти, както и кои корови полета са свързани с усещането за докосване. Екипът снабдил мъжа и с ръкавица, вибрираща на върха на пръстите и така са идентифицирани мозъчните региони, които се активират при вибрацията. 

Със събраната информация екипът е програмирал протезата, така че при електрическа активност в мозъка на мъжа да се задвижва съответният пръст на изкуствената ръка. Така сензорите са се превърнали в машина за разчитане на мисли.

_____________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email