Лекарствата вече ще бъдат предписвани само по международно непатентно наименование

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Медикаментите, изплащани изцяло от НЗОК, вече ще бъдат предписвани само по международно непатентно наименование. Това гласят промени в наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, публикувани на страницата на МЗ за обществено обсъждане.

Медиците вече ще предписват медикамента не по търговското му наименование, а по активното вещество в препарата. Така пациентът сам ще преценява дали да купи от аптеката оригинален продукт или генеричен.

Освен това лекарят ще е длъжен да информира здравноосигуреното лице дали медикаментът се заплаща напълно или частично от НЗОК, както и дали има аналози с по-ниска цена. При желание от страна на пациента лекарят ще трябва да предпише по-евтиното лекарство.

_____________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email