Хакери са блокирали от седмица компютърната система на болница в САЩ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Неизвестни все още хакери са блокирали цялата компютърна система на болница в САЩ и искат от нея 3.6 млн. долара откуп, за да я възстановят. Това се е случило преди малко повече от седмица, като през това време лечебното заведение разчита на хартия и химикал, за да продължава работата си, съобщава онлайн изданието CSO.

Болницата се намира в Холивуд и през изминалите дни си сътрудничи с други лечебни заведения, приемащи пациентите за изследвания, за които са необходими компютърни системи. Атакуваната от хакери болница може да извършва само рутинни прегледи, а медиците нямат достъп и до част от данните на пациентите.

Полицията и ФБР вече разследват случая, но все още не разполагат с достатъчно информация, която да ги насочи към заподозрени. Хакерите искат откупа във формата на криптовалутата Bitcoin, като сумата е около 3.6 млн. долара.

Според изпълнителния директор на болницата Алън Стефанек хакерската атака не е била насочена кокнретно срещу това здравно заведение. Той коментира, че става дума за компютърен вирус, който заразява произволни цели.

На работещите в болницата е забранено да използват компютърните системи до второ нареждане и цялата комуникация на болницата се осъществява чрез факс и телефон.

_____________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email