УМБАЛ “Александровска” организира безплатни прегледи за граждани, прекарали миокарден инфаркт

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

В рамките на един месец, специалистите от кардиологичната клиника на УМБАЛ “Александровска” ще преглеждат безплатно граждани, прекарали миокарден инфаркт, съобщават от лечебното заведение.

Кампанията стартира от 22.02.2016г., в приемно-консултативния кабинет на клиниката, с предварително записване.

Освен ЕКГ и оценка на сърдечния статус, ще бъде правена и ЕхоКГ по пренценка на специалиста. Направления по НЗОК не се изискват. Желаещите да се консултират е необходимо да носят документацията, свързана със заболяването.

Инфарктът на миокарда е сред основните заболявания водещи до смърт, както при мъжете, така и при жените, и е най-тежката форма на исхемична болест на сърцето, обясняват от УМБАЛ “Александровска”.

Свързан е със загиване на част от сърдечния мускул, поради нарушено кръвоснабдяване, което се дължи най-често на запушване на коронарните артерии в резултат на натрупани по стените на съдовете атеросклеротични плаки.

При определени обстоятелства или напълно спонтанно, плаките предизвикват бързо спиране на кръвотока през кръвоносния съд и оттам на притока на кислород, при което сърдечният мускул се уврежда или загива.

Смъртността от остър МИ е между 30 и 50% от случаите, като повече от половината умират през първите два часа от началото на инфаркта. Болничната смъртност от заболяването варира между 6 и 14%, а в рамките на 6 месеца загиват още около 12%”, коментира д-р Станислав Цолов – кардиолог в УМБАЛ „Александровска”.

“Преживелите ОМИ са с по-голям риск от повтаряне на инцидента, от развитие на сърдечна недостатъчност, ритъмни и проводни нарушения, внезапна смърт”, допълва той.

Рискови групи за развитие на заболяването са пушачите и пациентите с артериална хипертония, с повишен холестерол, захарен диабет, наследствена обремененост, стресогенен начин на живот. Заболяването протича по-тежко в напреднала възраст и при пациенти с други ССЗ, затлъстяване, бъбречна недостатъчност, прекаран мозъчен инсулт и пр.

По-често от МИ боледуват мъжете. Специалистите твърдят, че от особено значение за благоприятното развитие на заболяването е редовния кардиологичен контрол на всеки 3-6 месеца.

Целта на кардиолозите от УМБАЛ „Александровска” е да открият хора с повишен сърдечно-съдов риск, при които биха могли да се предотвратят бъдещи сърдечно-съдови и мозъчни инциденти, завършват от болницата.

_____________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email