НЗОК предвижда почти 70% намаление на средствата за клиничните пътеки за УНГ болести

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

НЗОК предвижда намаление на средствата с почти 70% за клиничните пътеки за “Уши, нос и гърло”. Това предложение идва няколко седмици преди подписването на Националния рамков договор. Ето защо от представителите на Университетските клиники по Ушно-носно-гърлени болести и от членовете на Борда по УНГ болести към БЛС излязоха с протестна декларация.

“Цялата оториноларингологична общност се възмути, когато разбра, че дейността по специалността УНГ и достъпността на пациентите до тази помощ се намалява със 70%. Нека да не се забравя, че УНГ специалността е една от най-спешните и нужни за обществото – колко ли време може да издържи без дихателен път едно дете или възрастен с чуждо тяло, с оток на ларинкса и т.н.”, гласи в декларацията на БЛС.

В допълнение в документа пише, че във всички градове на страната не достигат УНГ специалисти, а в някои области дори няма специализирани отделения. София е единственото изключение по данните на Националната здравна карта.

Тази статистика показва, че всички УНГ специалисти са принудени да работят минимум на две места и няма пенсиониран УНГ лекар, който да не работи. В последните години няма желаещи да специализират УНГ болести, годишно възпроизвеждаме от 5 до 7 нови специалисти, част от които мигновено заминават да работят извън страната.

Според доц. Илиан Дойков, специалист по УНГ болести, досега НЗОК е отделяла за дейността в тази специалност на година 26 милиона лева и 32 милиона заедно със специалността лицево-челюстна хирургия:

Тези пари по една или друга причина са били разпределяни между лечебните заведения в държавата. Тази година този ресурс е намален като обща брутна стойност със 70%. Това означава, че за абсолютно всички пациенти ще бъде наложено ограничение до 70% на техния свободен достъп до специалността.”

И още:

„От наша гледна точка това е написано от някой чиновник в касата без да знае какво пише, защото те нареждат цифри, а тези цифри за тях не са съдби – нито на пациента, нито на колегите, които са в гилдията. Това е причината да седим и да алармираме, да направим всичко възможно да влезем във връзка с министъра, да влезем във връзка с шефа на Здравната каса и да предложим нашето виждане.”

_____________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email