Проф. Константинова: Надяваме се от 1-ви април у нас да се реимбурсират инсулинови помпи

Медицинските сестри в училищата вече се обучават на новостите в диабетологията и какви спешни състояния могат да настъпят по време на престоя на децата в училище, каза пред БНР проф. Мая Константинова, председател Националното сдружение по детска ендокринология.

Проф. Константинова, която е и ръководител на Диабетна клиника, обясни, че вече се променя стратегията на самото лечение, а често малките пациенти минават на инсулинови помпи, които са много по-съвременен уред. Това подобрява качеството им на живот, но увеличава риска от падане на нивата на глюкозата. 

“Променя се начинът на лечение. Диабетологията се развива, както и всяка друга част от медицинската наука и практика. Това налага опресняване на тяхното знание.”, обясни значението на училищните медицински сестри проф. Константинова.

Основната идея обаче е била училищните власти да осъзнаят, че децата се нуждаят от място, където да отидат, за да измерят захарта си и да приложат инсулина. Сега на много места това става в тоалетните или децата пропускат инжекции от срам, което влошава състоянието им.

Надяваме се от 1-ви април да не сме единствената страна в Европа, в която не се реимбурсират инсулинови помпи и техните консумативи, изтъкна специалистът. Уредът е прецизен и подобрява чувствително начина на живот на пациента, но има нужда от експертно наблюдение.

______________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email