Ново звено към НЗОК ще следи за злоупотреби от страна на болниците

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Ново звено в здравната система ще проверява за злоупотреби от страна на лечебните заведения и за лошо отношение на медицински лица към пациенти. Звеното ще бъде създадено от НЗОК, каза министъра на здравеопазването д-р Петър Москов.

Той уточни, че решението за това е взето на заседание на Надзорния съвет на НЗОК, като причината е известно увеличаване на разходите за болнична помощ в началото на настоящата година.

Министър Москов разясни, че новото звено ще е нещо като колцентър, който на случаен принцип активно ще търси контакт с преминалите през различните болници.

Става въпрос за информация били ли са в това лечебно заведение, как се чувстват вследствие на това лечение. Това е активен контрол от страна на касата, който всяка една голяма институция – било застрахователна, било банкова, било някаква друга – прави. Касата е институция, която управлява над 3 млрд. лв. и това е нещо, което беше крайно време да прави”, заяви той, цитиран от в. “Сега”.

Д-р Москов допълни, че пациентите сами ще могат да подават сигнали в т.нар. колцентър на специален номер. След получаването на сведение за злоупотреби пък НЗОК ще проверява въпросната болница. Той заяви още, че надзорът е взел решение още другата седмица да има валидиран план за създаване на звеното. Работата на специалистите в него ще се финансира с бюджета на НЗОК.

________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email