НЗОК: Лечението на онкоболните в страната е осигурено

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Лечението на пациентите с онкологочини заболявания е гарантирано и осигурено от НЗОК, съобщават в специална публикация на сайта от институцията.

Съобщението идва в отговор на притесненията, че след одобряването на проекта за Национална здравна карта и нейното последващо прилагане, в следващите 36 месеца онкоболните пациенти няма да има къде да се лекуват в България и ще трябва да пътуват в Турция.

НЗОК е осигурила на онкоболните достъп до съвременно лечение в България посредством сключени от нея договори с 4 лечебни заведения за болнична медицинска помощ по Клинични пътеки №№258.3 и 258.4 за радиохирургия и роботизирана радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания, обясняват от институцията. 

Комплексното лечение на онкоболните е залегнало в новата Наредба №11 от 9 декември 2015 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

За осигуряване на комплексността, при условията и реда на предстоящия нов Национален рамков договор за медицинските дейности за 2016 г., касата ще сключва договори с отделни лечебни заведения, които могат да осигурят всеки етап от лечението, или с техни обединения, се обяснява още в публикацията.

От НЗОК посочват още, че именно защото лечението на онкоболните е приоритет, от тази година ще се осигурява заплащането и на медицинското изделие постоянен венозен порт, чиято употреба е щадяща за пациента и осигурява комфорт при провеждане на лечението.

________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email