Защо Великобритания мечтае за медицински сестри?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Великобритания днес е изправена пред редица предизвикателства, в следствие най-вече на прогресивно застаряващото население, поради което множество социални, политически и икономически препятствия очакват страната.

Повече от 10 милиона от населението на Обединеното кралство  е на възраст над 65 години, а прогнозите са, че в следващите 34 години тази цифра ще се удвои като достигне до 19 милиона към 2050 г. Приспособяването към тази тенденция ще изисква множество промени  като един от секторите, който е изправен пред най-големи трудности е този на здравеопазването и социалното подпомагане.

Националната здравна служба (NHS) на Великобритания започва своята дейност в полунощ на 4-ти Юли 1984.  Това е първата до тогава система в света, която осигурява напълно безплатно здравеопазване на всички, независимо от техния социален и професионален статут. Новата система е създадена на принципа, че всеки заслужава да има достъп до безплатни медицински услуги.

NHS има огромен социален ефект и превръща здравеопазването от лукс, който малцина са могли да си позволят, до услуга достъпна за всички. От тогава  NHS се развива главоломно и днес вече е един от най-големите работодатели във Великобритания, а принципът,  че пациентът  е винаги на първо място  си остава движещия  двигател на организацията.

Всички частни и държавни болници във Обединеното кралство са фокусирани върху предоставянето на така наречения “person centred care” или грижи изцяло насочени към пациента.

Независимият регулатор на здравеопазването и социалните грижи в Англия „The Care Quality Commission“ и комисията на медицинските сестри и акушерки  „Nursing and Midwifery Council (NMC)“ съблюдават и контролират посредством унифицирани правила, наредби и предписания, за това предоставяните  медицински грижи да са на високо ниво във всички здравни заведения.

Контролът от тяхна страна е много стриктен и постигането на тези изисквания и стандарти предполага болниците и здравните заведения  да имат добре обучени, квалифицирани медицински сестри, които да осигуряват възможно най-добрата грижа за своите пациенти и да бъдат изцяло отдадени на благополучието на пациентите.

През 2013 година във Великобритания беше въведено изискване за това обучението на медицински сестри да стане академична специалност, която да се изучава в университет или колеж  минимум  3 години.  Това доведе до следното: близо 3000 по-малко завършили медицински сестри в страната за изминалите 3 години като все по-малко млади британци избират тази професия като бъдеща сфера на развитие.

Този факт в комбинация с нарастващото търсене на здравни грижи на едно застаряващо население, създаде огромен недостиг на медицински сестри във Великобритания, който и без това вече съществуваше като  проблем.

Според статистическия институт за работна сила във Англия „The Centre for Workforce Intelligenceпрез 2016  “NHS” ще има приблизително 47 000 медицински сестри по-малко, отколкото са нужни на болниците и здравните заведения, за да функционират безопасно и според изискванията и стандартите. Този недостиг засяга всички –  NHS, частните болници и старчески домове.

Борбата за набиране на квалифицирани медицински сестри е на такова ниво, че много болнични отделения, болници и различни видове домове в държавния и частния сектор на здравеопазването са изправени пред заплахата да бъдат затворени, освен ако не наемат така нужните квалифицирани сестри.

Едно от решенията на този проблем е наемането на медицински сестри от чужбина. Частните, държавните болници и домовете за възрастни  хора правят всичко възможно, за да привлекат квалифицирани чуждестранни медицински сестри и с готовност предлагат изключително атрактивни пакети на тези, които биха искали да се преместят да работят при тях. Тези пакети обикновено включват безплатни самолетни билети, посрещане от летището, безплатно настаняване за първите няколко месеца, парична помощ за покриване на разходите по преместването, достигаща до £1000 паунда.

Но въпреки, че медицинските сестри от България, Румъния и другите държави членки на  Европейския съюз са изключително желани и добре дошли във Великобритания  и най-вече  са от съществено значение за британското здравеопазване, започването на работа във Великобритания не е толкова лесен процес. Съвета за медицински сестри и акушерки (NMC) настоява да се съблюдават стриктно изискванията за образование и професионална квалификация на медицинските сестри, желаещи да работят в Обединеното кралство.

Регистрацията с NMC понякога може да бъде сложен и стресиращ процес, който отнема от 3 до 6 месеца, а дори и в някои случаи по-дълго. Всички чуждестранни сестри, които имат признатото образование, обикновено бакалавърска степен или друга степен на образование плюс професионален опит,  имат право да се регистрират във Великобритания. Всички нужни документи като дипломи, акт за раждане, свидетелство за съдимост и брак, както и всякакви други изисквани документи трябва да бъдат преведени и легализирани от легитимни преводачески агенции.

Тъй като комуникацията с пациента е от изключително значение от 18.01.2016 NMC въведе изискване за всички чуждестранни медицински сестри, които искат да се регистрират след тази дата,  да положат тест по английски език IELTS, като минималния резултата трябва да бъде 7.0 на академичната версия на теста. IELTS трябва да се издържи преди кандидатите да изпратят документите си за регистрация. Важно е да се знае също, че за регистрация, NMC имат такса която се заплаща на две вноски, първо £110 като се изпращат документите за разглеждане, след това още £120 след като кандидата е одобрен и непосредствено преди да получи регистрацията си.

След като получат своята регистрация, много медицински сестри все още се чувстват изгубени и са изправени пред редица предизвикателства, като например как да си намерят работа, кой град или област да изберат, как да се подготвят за интервюто с работодател, как да организират  преместването си във Великобритания, как да си намерят жилище, училища  и още много други въпроси, свързани с всяко преместване в чужда държава.

Целия процес по започване на работа като медицинска сестра във Великобритания може да изглежда на много кандидати като много труден и стресиращ, но определено си заслужава. Чуждестранните медицински сестри са много желани и търсени и работодателите са готови да предложат много добри първоначални пакети в помощ по преместването на медицинските сестри във Великобритания. Работодателите са открити и готови да подкрепят и проведат нужното обучение със чуждестранните си медицински кадри. Също така една  нова работа в Обединеното кралство би дала на всяка сестра възможност за кариерно развитие, разширяване на професионалния опит, възможност да подобрят познанията си по английски език и да печелят изключително добре със заплати, които могат да достигнат близо £30 000 годишно.

Не маловажен фактор е, че здравната система във Великобритания е организирана по начин позволяващ на медицинските сестри да упражняват своята професия по етичен, състрадателен и грижовен начин като имат възможност да отделят на пациентите  си цялото време и внимание, което им е нужно. Не на последно място, Великобритания е една много красива, многоезична и многокултурна страна, със стабилна и силна икономика, изключително добра образователна система и здравеопазване.

Българските медицински сестри, желаещи да започнат нова кариера във Великобритания могат безплатно да получат цялата подкрепа и помощ, която им е нужна за да осъществят своите планове и мечти. New Life Healthcare Recruitment е консултантска агенция, която подпомага чуждестранни медицински сестри, които искат да работят в Обединеното кралство. Ние работим в партньорство с множество държавни и частни болници и здравни заведения. Ние вярваме, че е много важно да отделим нужното време на всеки наш кандидат, за да намерим най-добрата възможна позиция, дестинация и работодател, които да отговарят на специфичните изисквания на всеки кандидат.

Нашето мото е да осигуряваме на нашите кандидати цялостна подкрепа и помощ. Всеки кандидат  си има  личен консултант, с който може да  разговаря на български език, с което ние целим  максимално да улесним кандидатите ни. Нашата агенция съдейства при избора на работодател, при подготовка за интервюто както и  във  всички аспекти по преместването на кандидатите ни във Великобритания и на новата работа.

Ние също така продължаваме да подкрепяме нашите медицински сестри и в първите седмици  след като започнат новата работа, за да сме убедени, че всичко е наред, че те се чувстват добре, доволни и сигурни на новата позиция и сме винаги готови да отделим нужното време на всеки наш кандидат и да откликнем в случай, че  имат нужда от помощ.

Ние се фокусираме да бъдем етични, коректни и открити към нашите сестри  като спазваме пълна конфиденциалност  и най-важното, всички наши услуги са безплатни за кандидатите ни.

Свържете се с нас за повече информация и нека предприемем тази нова и важна стъпка за вас заедно!

ldGogL_-_400x400[1]За контакт:

Есвет Емурлова

International Recruitment Resourcer

NEWLIFE Healthcare Recruitment

Тел: +44(0)1254445612 |  Mоб: 0044 (0) 7791 611343

Email: esvet@newlifehealthcarerecruitment.co.uk

 www.newlifehealthcarerecruitment.co.uk

Адрес: 53 King ST Whalley. Lancashire. England. BB7 9SP

*Статията е с рекламна цел

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email