ЦЗПЗ: Ще бъдат закрити 48 клиники по инвазивна кардиология

От съществуващите 71 клиники по инвазивна кардиология в страната, 48 ще бъдат закрити, съобщават от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Оттам посочват, че в Националната здравна карта, изготвена по идея на  министър Москов, е заложено в България да останат само 23 инвазивни кардиологии.

Това са клиниките, в които се диагностицират и лекуват заболявания на съдовете на сърцето, както и инфаркти и тромбози, а дори и инсулти.

От организацията наблягат, че времето за реакция при острите сърдечни инциденти е от решаващо значение. Затова колкото по-близо до пациентите са тези болници, толкова шансът за успех е по-голям.

Потенциална идея за закриването на тези кардиологии обаче поставяла въпроси, както за затруднения достъп на пациенти, така и за финансовата загуба на инвеститорите, създали клиниките.

В началото на тази седмица бе представен проектът за Национална здравна карта,  публикуван за обществено обсъждане. Според него над 3000 действащи болнични легла в България се оказват излишни.

_________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email