Огнян Донев: Възможно е тази година “Софарма” да се разшири в чужбина

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Твърденията за продаване на бизнеса са спекулации и през 2016 г. по-скоро може да се очаква разширяване на „Софарма“ чрез закупувания в чужбина, обяви изпълнителният директор на дружеството Огнян Донев пред Bloomberg TV Bulgaria. И още:

„Софарма“ е един растящ организъм, по-скоро може да се очаква през 2016 г. да разширим своето участие чрез закупуване в чужбина, но за продажби не може да става дума“

Донев заяви, че самият той няма намерение да продава своя дял от акции, и отбеляза, че книжата на дружеството се радват на добър интерес и в страната, и в чужбина.

Спадът в продажбите с 14% миналата година е в резултат на международната обстановка, коментира още Донев и допълни, че му компанията е постигнала добър финансов резултат, след като 2015 г. е била много сложна година. Такива са били и прогнозите и спадът на продажбите в чужбина не е учудил никого.

Очакванията за 2016 г. са сходни заради натиска на обезценяващите се валути в Източна Европа, които са традиционни пазари за дружеството, отбеляза той.

Износът е локомотивът за икономическото развитие на България и осигурява работните места в страната“, коментира още Донев. Износът е важен и за „Софарма“, като по думите му дори в най-добрите години едва 30% от продажбите й са били в България.

„Софарма“ получава 1,8% от обществения ресурс, изразходван замедикаменти, обяви още изпълнителният директор на дружеството.

Правителството трябва да си даде сметка, че прогенеричната политика е тази, която ще доведе до икономии, смята Донев.

По думите му макар практиката в ЕС да е генериците да навлизат все по-масово, в цяла Южна Европа делът им е много малък. Според него използването на генерични лекарства ще даде възможност за намаляване на разходите и спестяване на средства за иновации.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email