Днес е Международният ден на хората с епилепсия

Довечера между 19 и 20ч. НДК ще светне в лилаво по повод Международния ден на хората с епилепсия, съобщиха от Асоциацията на родители на деца с епилепсия.

Целта на събитието е да привлече общественото внимание към проблемите на хората с това заболяване. Докато трае светлинното шоу, в пространството пред културната институция пациенти с тази диагноза от цялата страна ще направят демонстрация, скрити зад лилави маски.

Един на всеки 100 е засегнат от епилепсия, а един от всеки 20 може да получи епилептичен пристъп в някакъв момент от живота си. Над 65 млн. души по света и над 70 000 българи живеят с тази диагноза.

Тя засяга не само физическото им здраве, но и психологическото състояние и социалния им живот. В много случаи стигмата и дискриминацията, с които тези хора се сблъскват, са много по-трудни за превъзмогване от физическите пристъпи, посочват от организацията.

Международният ден на епилепсията се отбелязва втория понеделник от февруари, по инициатива на Международното бюро за епилепсията и Международната лига срещу епилепсията.

_________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email