БЛС иска да се направят промени в наредбата за сключване на договори между НЗОК и болниците

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

БЛС поиска в писмо до здравния министър Петър Москов да се направят промени в наредбата за критериите за сключване на договори на НЗОК с лечебните заведения и да бъде изяснена методиката, по която това ще се реализира.

Пред БНР председателят на Съюза д-р Венцислав Грозев обясни, че наредбата ще класира лечебните заведения, но не предлага методика за този процес.

Критериите са ясни, дали сме предложения за промяна на някои от тях, обясни той. БЛС предлага пилотно прилагане на методиката, за да се предотврати бързото сключване на договори, което по думите му определя човешки съдби:.

“Методиката трябва да бъде изработена и наложена в няколко области като пилотен проект, за да се види ефекта от нейното приложение, за да може тя да бъде изчистена максимално“.

Д-р Грозев наблегна, че никой няма да мери с хронометър времето за преглед, което според новите правила е фиксирано на 30 минути. Според него целта е да се регламентира минималният брой пациенти, които трябва да бъдат прегледани от лекаря.

“След като болницата е работеща, има използваемост на легловия фонд и покрива нивата на компетентност, смятам, че не трябва да бъде обект на несключване на договор”, заяви той относно заплахата от закриване на малките болници в страната и протестите на местни жители.

Множеството промени в здравеопазването, въвеждани екстремно, будят притеснения и неясноти сред лекарската колегия, подчерта в заключение д-р Грозев.

_________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email