17 нови мобилни екипи на спешната помощ ще отговарят за обезлюдените райони

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

17 нови мобилни екипи от спешни лекари и фелдшери поемат лечението на пациентите в обезлюдените райони, пише в. “Монитор”.

Екипите ще бъдат снабдени с високопроходими реанимобили и ще покриват територия, включваща областите Бургас, Велико Търново, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Стара Загора и Шумен.

Това са регионите, в които няма достатъчно спешни медици, но пък има десетки населени места с по двадесет, а на някои места и с по пет човека население, които са далече от болници и нямат на разположение постоянно общопрактикуващ лекар.

Новата схема за спешна помощ в обезлюдените райони е записана в проект на Националната здравна карта, публикуван за обществено обсъждане на сайта на МЗ.

Според изчисленията един доктор трябва да се грижи за здравето на не повече от 1500 човека. В райони като Разградско и Кърджалийско обаче, където медиците са дефицит от десетилетия, има общопрактикуващи лекари, които са записали в листите си близо 2000 души.

Ако Националната здравна карта стане задължителна, това означава, че те трябва да премахнат от нея 500 човека, за да не надвишат лимита.

_________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email