Кметът на Берковица прие декларация срещу нова наредба, застрашаваща дейността на болницата в града

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

С декларация до всички институции и министерства, общинският съвет в Берковица и кметът инж. Милчо Доцов се обявиха против нормативните промени в Наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, осигурени от бюджета на НЗОК. Това застрашава дейността на болницата в Берковица, съобщава в. “24 часа”.  

Промените ще доведат до намаляване на клиничните пътеки, нисък краен резултат за лечебното заведение, а пациентите от малките и трудно достъпни населени места няма да имат възможностза ежедневно да пътуват до областния център Монтана.

Готови сме с всички законови средства- протести да браним болницата на Берковица“, заяви кметът Милчо Доцов и напомни, че за последните 12 години общината е инвестирала 4 милиона лева в лечебното заведение.

Болницата фигурира в Националната здравна карта с 60 легла. Оборотът й за година е 1 милион и 100 хиляди лева. Според промените болниците, които са на 60 км от по- големи клиники следва да намалят обема на дейността си, уточнява изданието.

“Не бива картината на болничните заведения от Европа да се пренася у нас и да вървим към монополизация. Ако там в двора на едно семейство има два мерцедеса и болният веднага може да се откара до по- далечна болница в нашето балканско градче не е така, понякога нямат дори и едно магаре”, категоричен е градоначалникът.

Това според него е дискриминация спрямо живеещите в малките населени места и опит да се убие общинското здравеопазване. Промените са и в противоречие с усилията, които полага община Берковица за подобряване, модернизиране и развитие на здравеопазването.

Факт са и конкретните действия за ново медицинско оборудване на болницата и медицинския център, подобряване на условията за пациентите и работещите. В момента кметската управа кандидатсва по проект по трансгранично сътрудничество със Сърбия за 1,5 милиона лева.

Декларацията ще бъде изпратена до министъра на здравеопазването, НСОРБ, омбудсмана, комисията по здравеопазване към НС, областния управител и директора на РЗИ-Монтана.

_________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email