Д-р Венцислав Грозев: От началото на годината 53 лекари са изявили желание да напуснат страната

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Липсата на специалисти не е от вчера, каза председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев пред BTV.

Той допълни, че Националната здравна карта е направила моментна снимка на ситуацията, но държавата трябва да създаде такива условия, че специалностите, за които има недостиг, да станат по-атрактивни и празните места да бъдат заети от млади лекари.

На въпрос къде са медиците сега, д-р Грозев заяви, че „една част са в чужбина, особено по-младите, а другата просто не специализира и не се насочва към тези специалности, заради тяхната тежест, огромна отговорност и неатрактивност“.

Председателят на БЛС изтъкна обаче, че в последната година – две се създават предпоставки за запълване на липсите и оставане на лекарите в страната – „особено през Наредбата за специализации, както и осигуряваните от БЛС стипендии за млади специализанти и докторанти“.

Освен това, по негови думи, от началото на 2016 година 53 лекари са изявили желание да напуснат страната.

Д-р Грозев напомни, че младите медици вече не трябва да си плащат, за да са специализанти. В момента те получават около 920 лв., ако са назначени в болница.

Проблемът в ситуацията е, че такова възнаграждение взема обучаващият се, а обучаващият асистент получава около 720 – 750 лв.

Това не означава, че трябва да бъдат ограничени средствата за младите хора, а да се увеличат парите за другите, наблегна д-р Венцислав Грозев и допълни, че всичко това са наследени проблеми.

В заключение председателят на Лекарския съюз изтъкна, че българският лекар е високо отговорен, морален и етичен човек.

_________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email