Американската компания Abbott Laboratories съобщи, че придобива конкурента си Alere

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Американската компания за медицинско оборудване Abbott Laboratories обяви, че ще придобие конкурента си Alere за 5,8 млрд. долара и по този начин ще стане лидер на бързо разрастващия се пазар на моментни диагностични медицински тестове, които ускоряват лечението, предава Ройтерс.

Моментните медицински тестове дават резултат до няколко минути и могат да се провеждат директно в лекарските кабинети, в линейките и дори в домашни условия.Базираната в Уолтъм, Масачузетс, Alere, с годишни продажби от 2,5 млрд. долара, е специализирана в производството на тестове за проверка за заразяване с ХИВ, туберкулоза, малария и тропическа треска.

Новината за сливането дойде в момент, когато смъртоносни инфекции като Зика вируса се разпространяват по целия свят и поставят акцент върху разработването на ваксини и диагностични тестове. Все още не е ясно дали Alere или Abbott са включени в правенето на тестовете за тази вирусна инфекция.

“Гледаме на сделката като на нещо положително, тъй като моментните тестове са най-бързо разрастващият се сегмент на диагностичния пазар”, коментира анализаторът на S&P Capital IQ Джефри Лу.

По данни на Goldman Sachs световната диагностична индустрия, която достига близо 60 млрд. долара, нараства с годишен темп от 5%. 

Abbott ще плати по 56 долара на акция в брой, което е премия от 51% спрямо цената им при приключването на търговията в понеделник, когато те достигнаха 53,59 долара. Освен това компанията се опитва да насърчи растежа на продажбите си, след като продаде своя бизнес за производство на генерични лекарства Mylan през 2014 г.

Анализаторът на Canaccord Genuity Марк Масаро заяви, че новата сделка ще помогне на компанията да се превърне в неоспорим лидер в моментните тестове за диагностика и ще ѝ помогне да диверсифицира бизнеса си.

Abbott, чиито продажби на диагностични продукти през 2015 г. достигнаха 4,6 млрд. долара, обяви, че тези продажби ще скочат до 7 млрд. долара след края на преговорите. 

_________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email