Състоя се откривнето на реновираната Клиника по урология в СБАЛО

Днес в Специализираната болница за активно лечение по онкология в София беше официално открита обновената Клиника по урология.

Проектът за ремонта е на обща стойност от 5 596 088 лева, като 4 233 630 лева са предоставени под формата на заем по инициативата JESSICA. 50 процента от тях са  средства от Оперативната програма „Регионално развитие 2007-2013 година“, а останалите 50 на сто – от Фонда за устойчиво градско развитие на София.

Клиниката по урология е разширена и модернизирана, направен е цялостен ремонт на помещенията, с напълно нова медицинска апаратура и оборудване. 

До две седмици модернизираната и разширена клиника по урология в СБАЛО-София ще бъде въведена в експлоатация и ще започне да приема пациенти, както и да извършва операции с високотехнологичната апаратура.

Всяка година 2 от 10 жени и 3 от 10 мъже умират от рак и приблизително 3.2 милиона европейци заболяват от рак,  каза по време на събитието изпълнителният директор д-р Валентин Ангелов.

„Познаването на причините за развитие на рак, както и редовната профилактика, могат да намалят заболеваемостта или заболяването да се открие в ранен стадий. По данни на Националния раков регистър за 2013 година в България са регистрирани около 36 825 нови случаи на злокачествени заболявания, от които 19 хил. при мъжете и 17 хил. при жените”,допълни той.

Според д-р Ангелов, това са със 176 повече от регистрираните случаи през 2012 година. И още:

„На този ден акцентираме, че решенията съществуват в процеса на развитие на болестта и те са в наши ръце. Тази година Световният ден за борба с рака е под мотото „Ние можем и аз мога”. На този ден хората се обединяват от целия свят и ние ви каним да се присъедините към усилията ни да се разпространи в целия свят посланието „Ние можем и аз мога”. Тази година стартира нова кампания „Говорещи ръце”, която допълва посланието на кампанията като вие напишете на ръцете си подобни послания, които да вдъхват куражи стимул за борба със заболяването.”

Д-р Ангелов цитира Хипократ с думите: „Животът е кратък, пътят към изкуството е дълъг, добрият случай – мимолетен, опитът е недостатъчен, а решението е трудно”.

Той обясни, че не само лекарят трябва да направи всичко възможно, но и болният и обществото трябва да сторят нужното, за да може той да си свърши работата.

„Нека не разчитаме само лекарите да вършат своята работа, а и обществото, неправителствените организации и всеки от нас. Призоваваме към профилактика – всеки да прави редовно профилактика и при всяко едно отклонение на търси специалистите”,заключи директорът на СБАЛО.

__________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email