Без IELTS – работа за лекари в Англия! Как да направите кандидатурата си успешна?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Светослав Павлов, 0988 921 784 (за въпроси и работа във Великобритания) 

svetpavloff@harmonyworksrecruitment.co.ukwww.harmonyworksrecruitment.co.uk

Работата в друга страна е процес, който отнема време, както за вземането на решението, така и за проучването и подготовката. През последните години желанието на български лекари да работят в чужбина се увеличава. Проблемът в България не е само в заплащането, въпреки че той е основен, а и в липсата на правила и стандарти, които да се спазват.

Ситуации, в които се пестят материали основно от по-малки болници, но за съжаление, дори от университетски болници, водят до абсурди като например: абокати да не се сменят по 5 дни, да се правят манипулации без ръкавици, а  за съжаление – и редица много по-сериозни пропуски.  

Основна разлика при работата във Великобритания, която и лекари, и медицински сестри/братя споделят, е стриктното спазване на правилата до детайли, считани в България за маловажни дори във водещи Университетски болници.

Цялостната организация и маниер на работа в лечебните заведения във Великобритания са различни като се започне от най-видимата разлика, че обикновено лекарите взимат кръв и правят интравенозните манипулации и се стигне до това, че за всяко нещо си има трейнинг, процедура и ред. Специализанти анестезиолози и донякъде хирурзи споделят, че са пускани в „дълбоката вода“ да водят тежки операции в България от първите месеци.

Млади лекари се оплакват, че ако  в България нямаш познати, много често и не те учат особено за оперативната дейност и обикновено гледат да прескачат обученията. Има разлики и по отношение на по-модерното медицинско оборудване във Великобритания, в начина на издаване на направленията към консултанти, в начина на взимане на информирано съгласие от пациентите, в използваните медикаменти и др.

Основните проблеми при започване на работа във Великобритания са свързани с подготовката и кандидатстването за работа: неумение на огромната част от лекарите да напишат детайлно и точно CV, както и да оценят значимостта на детайли, свързани с владеенето на езика. Регистрацията в GMC (Лекарския съюз на Великобритания – General Medical Council) без license to practice, обикновено означава плащането на годишен членски внос и невъзможност да се работи.

Затова съветваме лекарите да получат предложение за работа и тогава да започнат регистрацията или да издържат тест по IELTS с резултат не по-нисък от 7,5. Има малък брой британски частни работодатели, които съгласно процедурата, посочена от GMC тук http://www.gmc-uk.org/doctors/registration_applications/24985.asp,  гарантират пред GMC за достатъчното владеене на английския език от българския лекар, така че български лекар може да започне работа в Англия и без да се явява на изпит по IELTS.

На практика това означава, че лекарите могат да започнат работа с ниво на владеене на езика B2, както в Германия, а не доста по-високото ниво от IELTS  7,5, което се равнява на ниво между C1 и C2.   Защо проверката за знанието на езика стана задължителна може да прочетете тук “Почти половината лекари от ЕС, търсещи работа във Великобритания, не знаят добре английски”. 

Д-р Убани, германски лекар от нигерийски произход, е дал в извънработно време на пациент доза успокоително в 10 пъти по-голяма от максималното допустимо количество, което води до смъртта на пациента в Англия.

Има значителна разлика в организацията на работата и затова провеждането на интервюто за работа с британски работодател е различно от това с български работодател. Първата задължителна стъпка е доста детайлно CV за българските стандарти.  

Само 1 от 20 лекари е подготвял сам детайлно CV от поне 5-6 страници, без грешки, подредено и форматирано по подходящ начин. При почти всички лекари се налага значителна, често и цялостна промяна на CV. Английските работодатели използват различни темплейти за CV, които често са интегрирани със софтуера им. CV-то не само трябва да посочи опита на лекаря в детайли, но и често трябва да има точна бройка на извършваните процедури по месеци и за цялата кариера като лекар.

Детайлите са важни и за застрахователя. Застраховката професионална отговорност е задължителна. Например работата като анестезиолог в КАРИЛ на ВМА и работата като анестезиолог в болница основно с ортопедични операции, ще означава значителна разлика в месечния брой на централните венозни манипулации, интубираните пациенти и т.н.

И ако това е ясно за нас в България, по никакъв начин не може да е ясно за английския работодател, който наема на работа лекари от почти цял свят. Затова детайлите като основни процедури и техният брой, патология и диагнози, брой легла в отделението, брой лекувани пациенти средно на ден и месец са задължителни.

Липсата на детайли в CV–то на практика доведе и до леко абсурдната ситуация вече 5 лекаря, които са кандидатствали при определен работодател и не са били одобрени, след това с наше съдействие и подготовка да получат работа при същия работодател.

Често в CV има и фрапантни грешки. Например анестезиолог посочва средно по 5 интубирани пациента на седмица и изведнъж за цялата си кариера пише 100 000. При 10 години работа дори да работи по 365 дни в годината не може да има толкова много процедури и софтуерът веднага хваща несъответствията.

Лекар със специалност от 20 години посочва, че работи като SHO и никой в Англия не може да разбере как става това. 1 кардиолог посочва 1 000 000 ЕКГ!! за кариерата си, друг направо пропуска и не посочва нито едно!

Основни грешки по време на интервюто с работодател са:

–      Неподготвеност и незнание на детайли по време на интервютата:

При първо интервю – незнание на детайли за вида работа. Британските работодатели очакват от лекарите, които сериозно обмислят възможността за работа в Англия, да са се запознали подробно с изпратената преди интервюто информация;

При последващи интервюта – неподготвeност и незнание на информацията, пратена след първото интервю като клинични ръководства или Good medical practice ръководство на GMC;

–      Недостатъчно любезно отношение. Добре е по време на интервюто поне няколко пъти да използвате думи като Thank you, I appreciate и т.н. Например: „Thank you for having an interview with me” в началото и в края: „I am grateful for the interview we have just had”; Български лекар в частна болница в Англия близо 2 месеца не поздравяваше с “Добър ден” като влизаше в стаята на пациент, което е доста странно и грубо за британска частна болница;

–      Непрофесионално изглеждаща среда на видеоконферентната връзка и неподходящо облекло при face to face interview.

Фирмата за подбор на персонал, която ще Ви съдейства за работа, ще Ви помогне с:

–      Написването на достатъчно детайлно CV и корекция на грешките в него;

–      Интервюта-репетиции с британски колеги още преди да имате интервю с работодател;

–      Подготовката на документи и съдействие при регистрацията в GMC;

– Организиране на интервюта с работодатели, които ще ви предоставят квартира и наистина ще ви съдействат за изкарването на банкова сметка и National Insurance number.

За разлика от България наемането на квартира е много трудно без определени документи, за които се изисква бързо съдействие от работодателя. За банкова сметка, на която да получавате възнаграждението, в повечето случаи се изисква интервю в банката и няма нищо общо с българската практика да се влезе в първата банка и за няколко минути да се направи банкова сметка. Работодателите, с които ще имате интервюта, наистина ще ви съдействат в рамките на дни да имате всички необходими документи.Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email