Сливания и придобивания във фармацевтичната индустрия

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

– Novo Nordisk придоби две американски биотехнологични компании – Calibrium и MB2, които разработват медикаменти за лечение на захарен диабет и метаболитни заболявания. Calibrium са фокусирани върху нови пептиди, а MB2 – върху първи представител на смесени агонисти.

Новината идва скоро след като Novo Nordisk обяви, че през следващите пет години ще изгради нови производствени мощности в Дания и САЩ на стойност над $2 милиарда, в които ще работят около 800 души. В новата база в САЩ, компанията ще произвежда активни лекарствени градиенти за аналози на глюкагон-подобния пептид-1 и инсулинови продукти.

– AstraZeneca закупи Inovio Pharmaceuticals за $727 милиона. Водещ продукт на Inovio е противораковата ваксина INO-3112, която преминава през фаза 1-2 клинични проучвания за лечение на рак на маточната шийка и карцином на главата и шията. Ваксината действа чрез стимулиране на T-клетките, които могат да унищожат онкогенните щамове на човешкия папиломен вирус (HPV) 16 и 18.

Това е третата сделка на AZ в областта на онкологията само за една седмица, след като компанията придоби Heptaren (с водещ продукт имуно-онкологичния HTL-1071) и сключи споразумение с Mirati Therapeutics за създаването на комбиниран препарат от имунния инхибитор durvalumab (на MedImmune, фирма на AZ) и селективния хистон деацетилазен инхибитор mocetinostat (на Mirati), който ще се прилага при някои туморни заболявания.

– Amgen закупи за $1.55 милиарда холандската биотехнологична компания Dezima Pharma, която е специализирана в иновативни терапии на дислипидемия. Водещ продукт на Dezima е ТА-8995 – перорален инхибитор на холестерил естер трансферния протеин (СЕРТ), който преминава през фаза 2b клинични проучвания. Резултатите показват намаление на LDL-холестерола с 45-48%, когато медикаментът се прилага самостоятелно или в комбинация със статини.

Amgen подписа споразумение за стратегическо сътрудничество с Xencor в областта на имунотерапията на злокачествените заболявания. Двете компании ще използват създадената от Xencor XmAb биспецифична платформа за антитела за разработването на нови лекарствени средства. За разлика от традиционните моноклонални антитела, които таргетират и се свързват с единичен антиген, биспецифичните антитела имат множествени биологични ефекти, които изискват едновременното свързване на два различни антигена.

– Valeant придоби Sprout срещу $1 милиард, малко след като последната регистрира в САЩ първата „виагра” за жени – Addyi (flibanserin), за лечение на хипоактивно нарушение на сексуалната функция при жени в пременопауза.

– Roche разшири диагностичното си звено със закупуването на американската GeneWeave Smarticles срещу $400 милиона. Тя е специализирана в иновативна молекулярна диагностика за бързо идентифициране на мултирезистентни на антибиотици микроорганизми.

– Merck KGaA приключи сделката по придобиването на Sigma-Aldrich за $17 милиарда, с което се превръща в една от водещите компании на световния фармацевтичен и медицински пазар.

– Mallinckrodt закупи специализираната в имунотерапии Therakos за $1.33 милиарда. Ключов продукт на Therakos e Cellex Photopheresis System, която е инсталирана в 350 академични центрове и болници в 25 страни и се използва за извършването на автоложна имунна клетъчна терапия чрез екстракорпорална фотофереза.

– Catalyst Biosciences се сля с Targacept като формира компания, фокусирана върху протеазно-базирани хемостазни и анти-комплементни медикаменти. Водещ продукт на Catalyst е CB 813d – следващо поколение дългодействащ коагулационен фактор VIIa, който преминава фаза 2 клинични изпитвания за лечение на болни от хемофилия. Други перспективни продукти на компанията са подобрен фактор Xa и две нови протеази за лечение на заболявания, свързани с нарушения в комплементната система.

– BMS купи за $1.25 милиарда имунотерапевтичната компания Promedior с водещ продукт PRM-151 – рекомбинантна форма на човешки пентраксин-2 протеин, който преминава фаза 2 клинични изпитвания за лечение на идиопатична пулмонална фиброза и миелофиброза.

– UCB продаде генеричното си поделение Kremers Urban Pharmaceuticals на американската група Lannett за $1.23 милиарда. Сделката включва портфолио от 18 лекарствени продукта и производствени мощности в САЩ.

– Cipla придоби две американски компании – InvaGen и Exelan, за $550 милиона. По този начин индийската компания ще увеличи присъствието си на генеричния пазар в САЩ в областта на сърдечносъдовите, неврологичните, антидиабетните и антиинфекциозните медикаменти. InvaGen притежава портфолио от 32 генерични медикамента и още 30 в процес на проучване, а Exelan е маркетинговa компания-посредник, която продава продуктите на InvaGen.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email