Най-странните нежелани лекарствени реакции

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Лекарствата са нож с две остриета. Милиони хора разчитат на тях за облекчаване на животозастрашаващи ги заболявания. Въпреки това, химическите комбинации в някои от лекарствата може да доведат до странни, а понякога – и до вредни странични ефекти. Ето няколко от най-странните примери за това:

Изчезване на пръстовите отпечатъци 

Преди около 5 години имиграционните власти на САЩ разследвали имигрант от Сингапур в продължение на часове, след като констатирали, че той няма пръстови отпечатъци. Оказало се, че той е бил подложен на химиотерапия с capecitabine (Xeloda). Лекарството било виновно за изчезването на неговите пръстови отпечатъци, тъй като реакцията на организма била изпиляване на кожата.

Амнезия

Във филмите амнезията обикновено настъпва след силен удар в главата. В медицината, обаче, краткосрочна загуба на паметта може да се появи и след приема на някои медикаменти. Групи медикаменти, обвинявани за този страничен ефект, са транквиланти и приспивателни.

Загуба на обонянието 

Някои пациенти напълно губят способността си да усещат миризми като страничен ефект от употребата на интерфероните, които се използват за лечение на хепатит, левкемия и мултиплена склероза. Пациент в Хърватия загубил обонянието си, две седмици след започване на терапия с интерферон А. Дори 13 месеца след спиране на лечението, той все още не можел да усети нищо.

Пристрастяване  към хазарт и/или към секс

Използването на ropinirole (Requip) – едно от лекарствата за лечение на болестта на Паркинсон – може да доведе до пристрастяването към хазарта и/или към секса, според производителя му от GlaxoSmithKline. “Пациентите трябва да информират своя лекар, ако получат необичайно пристрастяване към хазарта и/или към секса, докато приемат това лекарство.”, пише в приложената бележка в опаковката. 

Сомнамбулизъм 

Приспивателното zolpidem (Ambien) може да доведат до неочаквани и странни нощни ефекти: ядене по време на сън, готвене по време на сън и дори шофиране по време на сън. Лекарите продължават да търсят причината за този страничен ефект, който може да застраши здравето и живота на пациентите. Сомнамбулизмът е сънно разстройство, при което болният извършва несъзнателни дейности по време на сън, които са характерни за будното състояние. 

Халюцинации и психични проблеми                                               

Mefloquine е антималариен препарат. Пациенти се оплакват от халюцинации, склонност към суицидизъм и от психични проблеми по време на приема на лекарството. През 2009 са докладвани повече от 3000 случая на пациенти с психични разстройства, употребяващи mefloquine.

Синя урина 

Синьото не е често срещан цвят в природата, особено що се касае до урината. Някои лекарства могат да предизвикат оцветяване на урината в синьо, като например антидепресантът amitriptyline, болкоуспокояващото indomethacin и анестетика propofol (Diprivan). Синият цвят идва от изкуствените оцветители, съдържащи се в тези лекарства.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email