Днес отбелязваме Деня на родилната помощ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

На 8 януари се празнува Денят на родилната помощ, известен още като Бабинден.

По случай празника Негово светейшество българският патриарх Неофит ще посети II САГБАЛ Шейново и ще отслужи водосвет за здраве в новото Родилно отделение и в Отделението по неонатология, информира БНР.

Това е продължение на благородния жест от страна на Негово светейшество, който през октомври 2015 година дари на болницата събраните средства от подаръци в чест на 70-годишния си юбилей.

Предоставените 3000 лв. ще помогнат на болницата в закупуването на нов ултразвуков апарат, съобщиха оттам.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на “бабите” – жените, които помагали при раждане на младите булки и невести, които са раждали.

Обичаите през този ден са срързани главно с желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са “бабували” на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан.

От 1951 година Бабинден е обявен за ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email