Учени от Станфордския университет разработват инфрачервено багрило за образна диагностика

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Багрилата със спектър на излъчване, близък до инфрачервената светлина имат потенциала да изобразяват кръвоносни съдове, туморни образувания и други обекти, намиращи се на различна дълбочина в организма.

Индоцианиновото зелено вече намира приложение за ангиографии в офталмологията, както и при изследване на сърцето и черния дроб, но качеството на полученото изображение все още е ниско. Багрилата на базата на въглеродни нанотубули, квантови точки и други подобни техники са вече действителност, но основният им недостатък е дългия престой и бавното очистване от тялото.

Тези багрила са или токсични, или не могат да се използват неколкократно, защото това води до наслагване и съотвентно влошаване на получения образ.

Учени от Станфордския университет са създали нов набор от багрила, които дават по-добър образ от индоцианиновото зелено като същевременно се очистват по-бързо от организма. Те излъчват свелинни лъчи със спектър, близък до инфрачервената светлина, които имат по-голяма дължина на вълната и проникват през тъканите с по-малко разсейване. Резултатът е по-добър контраст на изображението при обекти, намиращи се на голяма дълбочина в тялото. 

Багрилото се отделя с урината за 24 часа, което позволява провеждане на повторни изследвания за проследяване на процеса.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email