Предвидени са 6млн. лева за електронно здравно досие

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

За изграждането на първите 3 приоритета на електронното здравеопазване са одобрени 6 млн. лв, предават от БЛС.

Целите са: изработването на електронно здравно досие, електронна рецепта и електронна здравна карта. Предстои да бъде обявена поканата за обществена поръчка за изпълнител, по информация от МЗ.

Ще се изготви прототип, който ще бъде тестван през месец март, а целта е да влезе в действие от 1 април. Това ще бъде и основата, която ще обедини различни бази данни и номенклатури.

Най-бързият и евтин начин пациентът да се идентифицира е биометричен идентификатор, който не представлява пръстов отпечатък, а код, уточняват от съсловната организация.

Става дума за четец, който отчита 20 или 30 точки от пръста и създава уникално число за всеки човек. Този идентификатор ще стои в здравното досие. От този код не може да се направи пръстов отпечатък, уверяват оттам. 

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email