Д-р Г. Николова: Големият проблем е, че всеки закупува антибиотик без да е прегледан

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Антибиотиците в България се употребяват често, заяви пред BTV общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. Тя допълни, че у нас всеки може да си закупи антибиотик от всяка аптека и няма никакъв контрол за това кой, какво и как си закупува:

„Имаше една наредба, която остана на хартия, за това, че трябва да има рецепта и че тази рецепта не би трябвало да се заменя без съгласието на лекаря, който е изписал съответната терапия, но това остава само на хартия. Големият проблем е, че всеки закупува антибиотик без да е прегледан”.

“Ако диагнозата е остра вирусна инфекция, тогава просто трябва да се каже на майката, че това дете ще бъде болно в следващите дни. Една остра вирусна инфекция продължава между 7 – 10 дни”, каза доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Първо Детско отделение към СБАЛИПБ “Проф.Ив.Киров” ЕАД – София.

“Ние не можем да се бъркаме в преценката на лекаря, но в света, а и в България вече има т. нар. бързи тестове и ние бихме искали те да бъдат заложени в тази национална програма”, заяви Пенка Георгиева от пациентската организация и допълни:

Мога категорично да заявя, че се изписват прекалено много антибиотици и се изразходват публични средства, особено в болничната помощ. По данни на Центъра за контрол на заболяванията и превенция на САЩ 50% от антибиотиците, които се изписват, се изписват на хора, които нямат нужда, или не се прилага правилно лечение.”

“Тук говорим за недисциплинираност на пациента, който пие до третия ден и се чувства по-добре и оставя лечението. Това също е грешка”, заключи Георгиева.

„Това са чисто медицински въпроси, които не са работа на лаици, защото, ако направите изследвания и установите, че има или няма някакъв микроб, това не означава, че трябва или не трябва да го лекувате.”, каза от своя страна доц. д-р Атанас Мангъров:

Нещата трябва да се разглеждат комплексно, трябва да има диагноза. Лечението не е само с антибиотици. Поначало антибиотици трябва да се дават в не повече от 10 на сто от случаите, специално в детската възраст”.

Пациентските организации настояват за програма срещу свръх употреба на антибиотици и за задължително микробиологично изследване преди предписването на антибиотик.

Румъния и Гърция са държавите, в които най-често се прибягва до антибиотик. България, редом с Испания, Италия и Франция са страните, при които антибиотикът е основна част при лечението на пациентите. Отличник в ЕС са Германия и Норвегия.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email