ДДС ставката върху лекарствата в Румъния е 9%, у нас все още е 20%

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

В началото на 2016 година Румъния намали ДДС ставката с 4 процентни пункта, съобщи БНР. Намаленият данък води до по-ниски цени на горивата и електроенергията, отбелязват румънските медии.

Запазена се ДДС от 9% за хранителните продукти, безалкохолните напитки и лекарствата, която влезе в сила преди шест месеца.

Припомняме, че лекарствата в Румъния поевтиняваха с 20% от 1 юли. Тогава се появиха и два списъка с цени на медикаментите.

Така аптеките, сключили договор с държавата продават по-евтино, а тези, които нямат подобни споразумения, запазиха предишните цени и по думите на здравният министър Николае Баничо страната плащанай-ниската цена за медикаменти в Европейския съюз.

От своя страна Европейската комисия разкритикува решението на Румъния да намали ДДС за някои стоки.

Аника Бейдхарт, говорител на Комисията отбеляза, че решението е било взето едностранно и каза, че намаляването на данъка може да се отрази върху „фискалната устойчивост“ на страната. 

Предварителните изчисления сочат, че така бюджетът може да губи по над 1 млрд. евро годишно.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email