Все още болниците нямат договор с НЗОК за лечение с новата апаратура за радиохирургия

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

През 2015 година най-много средства бяха вложени в закупуването на съвременна апаратура за лечение на онкозаболявания.

Здравният министър пое ангажимент на пациентите вече да не се налага да пътуват до Турция, тъй като НЗОК ще поема тази дейност и българите няма да плащат от джоба си. Засега обаче няма нито едно лечебно заведение с подписан договор с НЗОК по пътеките за радиохирургия, предават от БНР.

Пред медията д-р Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация и член на Надзорния съвет на НЗОК, каза следното:

“Трябва да се намери начин хората да се възползват от новата апаратура. Може би една от причините да няма сключени договори е, че тази година за първи път рамковият договор с НЗОК ще влезе в сила от 1-ви април.”, и добави:

Оптимист съм, че пари ще се намерят достатъчно, за да може всички тези нови апаратури и нови опции, които имат българските граждани, да бъдат достъпни за тях във възможно най-кратки срокове, още с влизането в сила на рамковия договор. В момента предстоят всички тези разговори, както в самата здравноосигурителна институция, така и с МЗ, за да се намерят най-удачните форми и варианти за заплащане на тези процедури. НЗОК няма как да започне да плаща нещо, ако то не е станало предмет на рамковия договор”.

Той заяви, че Надзорният съвет на НЗОК ще одобри веднага отпускане на средства за лечение с линеен ускорител, ако получи законосъобразно предложение от администрацията на Касата.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email