Пациентска организация ще настоява за национална програма за ограничаване на резистентността към антибиотицитe

Пациентската организация “Заедно с теб” ще настоява за национална програма за ограничаване на резистентността към антибиотиците, съобщи пред БНР нейният председател Пенка Георгиева.

По думите й, програмата трябва да  регулира “безконтролното използване на антибиотици, което влече свръхразход на публични средства“. Това ще бъде косвовна цел на организацията за 2016 година, която ще бъде представена на предстоящ национален форум.

Според Пенка Георгиева, здравна реформа трябва да има и всички ние трябва да я понесем заедно, понеже е в  интерес на пациентите. По повод предстоящите промени в здравната система през 2016-а година, тя изтъкна, че е крайно време Здравната карта да влезе в сила:

Крайно време е да има ред и контрол върху публичните средства и злоупотребите с хоспитализациите. Всеки, който се противопоставя публично на това, явно или неявно, то той има някакъв интерес.”

Тенденцията на все по-голямо оскъпяване на здравната система като личен и обществен ресурс и на все по-малка удовлетвореност на хората от нея ще продължи, търди пред медията бившият здравен министър Мими Виткова, която изрази песимизма си за предстоящата здравна реформа.

Тя прогнозира още по-голямо бюрократизиране на системата и продължаване на дефицитите. По думите й, проблемите на здравната система са на първо място организационни и след това финансови.

Относно предвиденото разделяне на пакетите медицински услуги, заплащани от Националната здравна каса, д-р Виткова обясни, че те създават неравнопоставеност между пациентите, чиито заболявания са класифицирани в основния и в допълнителния пакет:

“Ако все пак има доза правосъдие, останало у нас, ако Конституционният съд се произнесе, че се нарушават конституционните права на гражданите, следва разгром на цялата концепция.”

Интересно е по какви критерии НЗОК ще избира с кои лечебни заведения да сключва договори, каза Мими Виткова по повод обвързването на очертаваната вече 20 години зравна карта с договорите, които ще сключва НЗОК.

“Не искам да коментирам пръстовите отпечатъци, такъв аналог в Европа няма”, допълни Виткова.

Доктор Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници, изрази мнение, че в “момента се галопира върху неравните друми на т.нар. “реформа”.” Той така, че след дълго отлаганите реформи, сега има опасност системата да изживее доста сериозни сътресения.

“Летвата се вдигна значително по-високо, идеята беше условията да се очовечат и да се направят реални за българските условия, а бяха силно завишени критериите към общинските болници”, подчерта д-р Тотев.

По думите му, ако лечебните заведения тръгнат да отговарят на тези условия, дейността им става нерентабилна. На болниците се поставят ред неизпълними условия, категоричен бе д-р Неделчо Тотев, според когото бройката на медицинските специалисти не е определяща за качеството на услугата и не е съобразена с българската действителност:

“Ние наблягаме на квалификацията, а не на бройката, това е унизително”, каза той.

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email