Възстановиха лицето на пациент с множество счупвания

Със сложна операция лекари от МБАЛ Бургас възстановиха лицето на пациент с множество счупвания. Операцията е направена миналия петък, а мъжът вече е извън опасност за живота и е настанен в Отделението по неврохирургия.

С титаниеви импланти и пластини напълно е възстановен черепът, лицевите кости и очните кухини.Оперираният е 48-годишен мъж, който паднал от високо. От падането е счупил над 10 кости на черепа, лицето и очните орбити, които хлътнали навътре. Приет е в болницата на 27 ноември т.г. и е опериран по спешност от неврохирурзите, които изваждат попадналите в мозъка костици и кръвни съсиреци.

„Ситуацията беше много тежка, защото още при първата операция имаше опасност мъжът да ослепее, тъй като бе счупена и костта зад окото, която едва не засегна зрителния нерв”, коментира началникът на Отделението по неврохирургия, съобщава Дарик.

Близо седмица за пациента се грижи Отделението по реанимация, защото има опасност за живота му. Но благодарение на усилията на целия екип той оцелява и вече може да се подложи на втора операция за реконструкция на черепа. Счупените кости са заместени с решетка и пластини от титан, който е биосъвместим материал и от години се използва в хирургията.

Възстановена е формата на лицето и челото. Разрезите са направени високо в окосмената част на главата и няма да останат белези, обясни неврохирургът д-р Димитър Добрев, лекуващ лекар на пациента.

Операцията спада към класа на атравматичните черепно-лицеви пластики. В МБАЛ Бургас те се правят често, но тази се отличава по своята сложност заради множеството счупвания и тежкото състояние на пациента. В екипите, които са извършили и двете операции, участват д-р Николай Недев, д-р Любомир Томов, д-р Димитър Добрев (неврохирурзи), д-р Даниел Петков (началник отделение УНГ), д-р Даниела Люцканова и д-р Здравка Инджова (отделение по реанимация).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email