Работи се по препарат, съчетаващ антибиотик и антитяло, който се бори с бактериални инфекции

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Учени от фармацевтичната компания Genentech са въоръжили бойците на имунната система с антибиотици, което им позволява да се борят с бактериите, които се крият от лекарствата в клетките на тялото, пише The Verge.

Изследователите са свързали антитяло с антибиотиka рифампицин. Полученият  препарат може да се окаже мощна нова терапия срещу стафилококи ауреус.

Медикаментът е помогнал на лабораторни мишки да се излекуват от възпаление, достигнало до фаза, когато конвенционалните антибиотици не действат.

Освен това, за разлика от несвързани антибиотик рифампицин, “тандемът” антитяло-антибиотик е в състояние да унищожава стафилококите вътре в клетките т.е. в бъдеще тази техника би могла да се използва за лечение на хора, страдащи от животозастрашаващи, устойчиви към антибиотици инфекции.

Стафилококи ауреус е често срещана бактерияи около 30 процента от хората я носят в носната си кухина. В повечето случаи това не причинява проблеми, но понякога бактерията предизвиква сериозни, рецидивиращи инфекции, които могат да бъдат фатални.

Още по-тревожен е фактът, че някои от щамовете на бактерията са устойчиви срещу конвенционалните антибиотици, например метицилин-резистентният стафилокок, който причинява над 80000 инфекции и води до смъртта на 11285 души всяка година.

По тази причина изследователите се опитват да намерят начин да унищожават патогена, когато се намира вътре в клетките, където антибиотиците не могат да го достигнат.

Екипът от Genentech е постигнал точно това, поне при експерименти с мишки.

Животните, които са били лекувани с новия медикамент са оздравяли от инфекция по-бързо и с по-малко вредни за здравето ефекти от мишки, които не са получили от препарата.

Учените са прикрепили антибиотици към антитела на имунната система, използвайки аминокиселини като слепваща субстанция. Лекарството е в ранна фаза на разработка, но първоначалните резултати са обещаващи.

Източник: Агенция “Фокус

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email