От 2016г. отпадат лимитите за лечебните заведения

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Една от най-спорните практики във финансирането на лечебните заведения от НЗОК – налагането на лимити, ще отпадне 2016 година, предвижда проектобюджетът на НЗОК за догодина. В случай, че разходите на Здравната каса тръгнат доведат до дефицит обаче, отново ще се стигне до ограничения.

Според закона “отпадането на забраната за договаряне на максимален брой извършвани дейности и ограничения в обема и разпределение на квоти за изпълнителите”, пише в.”Сега”.

От НЗОК разкриха, че лимити няма да има – всяка болница ще отчита дейността, която е извършила, а Касата ще покрива сумата.

Вероятно това ще е факт от 1 април, тъй като в закона пише, че правилата от тази година остават в сила до тази дата.

От години НЗОК налага лимити – фиксирана сума, над която не плаща на болницит с цел да не се стига до огромни дефицити. Лечебните заведения от своя страна отчитат т.нар. надлимитна дейност, която по един или друг начин им се разплаща.

За пръв път тази година ограниченията бяха обявени за твърди, при това в размер на 85% от изплатените пари през 2014 г., когато НЗОК стигна до две актуализации на бюджета.

Въпреки записаното в закона бюджетът ще се следи и ако се стигне отново до преразход, ограниченията може да се върнат, обясниха от НЗОК. Освен това оттам разполагат и с алтернатива – да се намаляват цените на клиничните пътеки, ако има опасност от дефицит.

При това НЗОК ще може да взема това решение еднолично, което вече доведе до критика от страна на БЛС.

През настоящата година имаше опция за намаление на цени, но от Касата все пак не прибегнаха до нея. Бюджетът за 2015 г. върви към 64 млн. лв. дефицит по последна информация.

Законът предвижда и “въвеждане на механизми за прилагане на внезапен контрол на изпълнителите в момента на предоставяне на помощта на здравноосигурените лица”.

НЗОК от дълго време настоява за правото да санкционира болница в момента на установяването на нарушението. Сега дори и контрольорът да установи нередности – например, че пациентът липсва или че не се правят изисквани от касата манипулации, той не може да глоби болницата на място.

Това може да се осъществи чак в края на месеца при отчитането на въпросния болен, когато обикновено документално пропуските са отстранени или просто пътеката не се отчита. Сега вече одиторът ще може да наложи санкция на момента.

Източник: Дарик

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email