Регионалната колегия на БЛС подкрепя лекарите от ТЕЛК – Пловдив

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Регионалната колегия на БЛС застава зад проблемите на лекарите от ТЕЛК – Пловдив, съобщи пред агенция “Фокус”- Пловдив д-р Георги Кръстев, председател на БЛС в Пловдив. 

Според него, специалистите, които работят в ТЕЛК са решили да напуснат колективно, не заради ниското заплащане, а поради неуредиците свързани с нормативната база.

Той припомни, че на лекарите в ТЕЛК-комисиите се налагат парични санкции, пет години назад, когато от НОИ оспорват определено решение.

“Затова, че е отменено дадено решение не бива да плащат колегите”, каза още д-р Кръстев и допълни, че от регионалната структура на БЛС искат тотална промяна на нормативната база.

Освен това д-р Кръстев съобщи, че в понеделник свиква спешен управителен съвет на Лекарския съюз, тъй като въпросът трябва да бъде решен.

Лекарите от ТЕЛК – Пловдив искат член 10 от Кодекса за социално осигуряване да бъде пременен.

В него се казва, че на лице, получило достатъчен процент за инвалидност за пенсия, но решението му е обжалвано, му се изплаща обезщетение. В този член се казва още, че парите са доброволно получени от лицето и то не се задължава да ги връща, ако решението на ТЕЛК не е потвърдено от София. Според д-р Стойков от ТЕЛК – Пловдив това е безсмислено. 

Той уточни, че за хората, които минават за преосвидетелстване на ТЕЛК не получават пари, ако решението се обжалва.

Д-р Стойков заяви, че никой не доказва, дали хората имат нужда от тези пари, записано е, че те се получават доброволно и че нямат задължение да ги връщат.

Източник: Агенция “Фокус

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email