Доц. Иван Костов: В България са подобрени диагностиката, лечението и профилактиката на рака на гърдата

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

На кръгла маса, по повод профилактиката и лечението на рака на млечната жлеза, директорът на Първа АГ-болница “Св. София” доц. Иван Костов съобщи, че новооткритите случаи на онкологични заболявания сред българите за една година са 36 хиляди.

Форумът  е под патронажа на парламентарната комисия по здравеопазване.

По данни от Националния раков регистър за 2012 година починалите от злокачествени заболявания през 2012 г. са 18 157 като най-честото злокачествено заболяване сред жените е ракът на млечната жлеза – 26.4 на сто, посочи доц. Иван Костов.

Увеличението на новооткритите случаи е следствие от ранната диагностика. Ракът на млечната жлеза е лечимо заболяване когато е открит навреме, допълни доц. Костов.

Той отбеляза, че в страната са подобрени диагностиката, лечението и профилактиката на рака на гърдата:

“През 3-те години, в които работя в Първа АГ „Св. София“ и там колегите активно се занимават с профилактика и с лечение на рак на гърдата, постигнахме много и сме амбицирани да продължим да работим в тази посока.”

При фамилнообременени жени първият клиничен преглед за карцином на гърдата трябва да се извърши на 30-годишна възраст, подчерта доц. Георги Байчев, лекар от Военномедицинската академия.

По думите му всяка втора година трябва да се извършва мамографски преглед сред жените между 40 и 50-годишна възраст, и всяка година – за жените на възраст 50-60 години. 

Източник: БНР

___________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email