Разработва се биоразградим костен имплант

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Учени са използвали царевично нишесте и вулканична пепел, за да създадат костен имплант, който би могъл да улесни в голямастепен лечението на увредени кости, пише Gizmag.

Според изследователите, материалът може да направи излишно взимането на кост от друга част на тялото на пациента или използването на кости от донори, чийто брой е ограничен.

Постижението е на екип от болницата “Бюмонт” в Роял Оук, САЩ, като се очаква резултатите да бъдат публикувани в журнала Nanomedicine.

Учените твърдят, че биоразградимият материал би могъл да се използва за възстановяване на костите на хиляди пациенти, нуждаещи се от трансплантация, например след отстраняване на тумор, операция на гръбначния стълб и счупвания.

Обикновено при имплантирането на кост се използва костна тъкан от друга част на тялото, което налага извършване на втора хирургична операция и увеличава риска от усложнения.

Кевин Бейкър, директор на Лабораториите за ортопедични изследвания в “Бюмонт” работи върху новия материал заедно с Рангараманужам Канан от болницата “Джонс Хопкинс”.

Д-р Бейкър обяснява, че целта е да се използва биоразградим материал, без да добавяне на метални или пластмасови импланти, каквито често се използват за поддържане и заздравяване на традиционните костни присадки.

Биоразградимият полимер е подсилен с наночастици от монтморилонитна глина. В материала се инжектира въглероден диоксид, така че имплантът добива формата на твърда пяна, която е пореста, наподобявайки структурата на истинска кост.

Изследователите обясняват, че присадката се разтваря в тялото в рамките на 18 месеца, като през това време  новата регенерираща кост се формира. Материалът е все още в ранна фаза на разработка, което означава, че евентуалното му прилагане при пациенти ще се осъществи след няколко години.

Източник: Агенция “Фокус

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email