Проф. Илко Гетов: Хранителните добавки не бива да са под контрола на БАБХ

БФС има определено виждане по отношение режима на отпускане на  хранителните добавки, който трябва да бъде променен и тези продукти да бъдат изведени от контрола на Българската агенция по безопасност на храните, заяви на пресконференция председателят на организацията на българските фармацевти проф. Илко Гетов.

Той е на мнение, че няма логика контролът над добавките, имащи пряко отношение към здравето, да бъде поверен на институция, която е на подчинение на аграрното ведомство.

Също така различно решение трябва да има и въпроса за хранителните добавки, съдържащи еднаква активна субстанция с лекарствени препарати, каза още проф. Гетов и допълни, че трябва да бъде определена точна граница за нивото на активното вещество при добавките и при лекарствата.

Той добави, че когато се приеме и утвърди такова разграничение, някои добавки ще се наложи да преминат от регистрационен на лицензионен режим, който се прилага по отношение на лекарствените продукти.

Проф. Гетов посочи още, че БФС подкрепя идеята хранителни добавки да не се предлагат в хипермаркетите, а продажбата им да бъде съсредоточена в аптеки и дрогерии, където хората ще могат да разчитат на консултация и компетентен съвет от фармацевтите, които на практика са най-достъпните медицински специалисти.

На пресконференцията бяха представени и резултатите от проучване за отновението на българина към собственото му здраве.

Част от изследването, поръчано от Асоциацията на производителите и вносителите на хранителни добавки и БФС, е посветено на тенденциите в потреблението на тези продукти, бе съобщено на срещата с медиите.

Всяка година продажбите на хранителни добавки у нас нарастват средно с 10%-20%, като този ръст е двойно по-висок в сравнение с ръста на потребление на лекарства без рецепта и на препарати, отпускани по лекарско предписание, посочи председателят на асоциацията Огнян Радев.

Най-често закупуваните добавки са по повод отпадналост, умора, стрес и повишена тревожност, при проблеми със зрението, болки в ставите и мускулите, показват още данни от проучването.

Източник: Здраве

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email