За тази година има една открита нова болница, а две са закрити

През тази година намалява броя на откритите нови болници, по данни на МЗ, което издава лицензите за лечебните заведения.

През 2015 г. разрешение за осъществяване на лечебна дейност засега е издадено на една нова болница – МБАЛ “Света Параскева” ООД в Плевен. През тази година в здравното министерство са постъпили още две молби за разрешения.

По информация на министерството, преписката на Специализирана болница за активно лечение по дентална и лицево-челюстна хирургия – Медикрон ООД, гр. София, още не е приключена, а на Специализирана болница за активно лечение по кардиология – Видин ЕАД във Видин е издаден отказ.

Освен това през 2015 година са закрити две лечебни заведения – СБАЛ по хирургия “Папуров” в Търговище, чийто лиценз беше отнет от министър Москов, след като съдът на последна инстанция потвърди, че болницата е източвала НЗОК.

Закрита е и друга хирургична болница – в Елин Пелин, но по искане на общото събрание на съдружниците.

За сравнение, през 2014 г. бяха издадени разрешителни на 14 нови болници, а през 2013 г. – на осем.

Ограниченият брой на новите лечебни заведения през тази година се дължи главно на мораториума, според който НЗОК не може да сключва договори с нови болници през 2015 г.

В допълнение догодина се очаква да влезе в сила национална здравна карта, която също да не позволява Здравната каса да финансира нови лечебни заведения в райони, където има пренасищане.

Именно заради мораториума обаче в края на 2014 г. бяха ударно издавани лицензи – 6 от 14-те нови структури получиха разрешителните си в последните 2 месеца на годината.

Източник: в. “Сега

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email