Д-р Москов: Трябва да променим вредните навици, а не да се борим с резултатите от тях

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов коментира, че съпротивата срещу данък обществено здраве у нас е такава, каквато е била във всяка европейска страна, въвела налога.

По този повод той заяви:

„Ние умираме като нация. Заболеваемостта на българите и децата ни е драматично по-висока от средноевропейската. Затова разумната политика на държавата е да се обърне към причините.“

Има абсолютно ясни доказателства за обвързването на здравето с начина на живот, навиците и консумирането на вредни храни.

Трябва да променим вредните навици, а не да се борим с резултатите от тях. А тезата, че бедни хора ще пострадат от данъка, е фалшива, тъй като нито една стока от първа необходимост като хляб, мляко, сирене месо не попада в обхвата на налога“, припомни здравният министър.

Той коментира, че бедните хора не пият енергийни напитки и не ядат снаксове, а си купуват именно хляб, сирене и колбаси.

Освен това д-р Москов коментира пред в. „Труд“, че догодина НЗОК няма да плаща за 3000 болнични легла, предназначени за активно лечение, а други 3000 ще се превърнат в такива за долекуване или за хосписи.

Промените ще се въведат с Националната здравна карта, чието изработване бе временно забавено от общините заради ангажираността им с местните избори.

Решено е излишъкът от 6000 легла за активно лечение да се разпредели по области. А изчисленията за това колко са в повече са направени на базата на европейските критерии. Отпусканите досега средства за тях ще се влагат там, където е нужно“, каза д-р Москов.

Източник: в. “Труд

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email