Д-р Кателиева: Отлагането на новия стандарт за спешна помощ създава рискове

Забавянето на новия стандарт за спешна помощ крие рискове, заяви пред агенция „Фокус“ д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешна помощ.

Тя обясни, че има притеснения, че спешните отделения на болниците да настъпи хаос, защото понятието основен пакет се дублира със спешно състояние.

“Дейностите от основния пакет по алинея 1 се планират за изпълнение без отлагане във времето. В самата наредба, в клиничните пътеки има диагнози, които са както планови, така и спешни“, разясни д-р Кателиева.

Тя смята, че при положение, че са в основния пакет болният трябва да постъпи в болница без отлагане във времето.

„При това положение, без да знаем кой е спешен и кой не, по какъв начин ще се изправим пред пациента и ще му кажем, че няма как да го приемем сега в болница“, обясни тя.

Очаква се една сериозна лавина от объркани пациенти, изпратени в спешните отделения от своите общопрактикуващи лекари, за които няма да е ясно как ще бъдат хоспитализирани”, каза в заключение д-р Кателиева.

Източник: Агенция “Фокус

 

 

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email