Доц. Трендафилова: Трябва да има държавна политика за лечението на сърдечно болните

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Доц. Диана Трендафилова, председател на Дружеството по интервенционална кардиология, коментира пред в. “Труд” нуждата от въвеждане на правила за работа и разпределение на спешните пациенти.

– Доц. Трендафилова, кои проблеми, с които се сблъсквате всеки ден при лечението на инфаркт, ще обсъдите на конгреса на Дружеството по интервенционална кардиология, започващ днес?

– Нашите проблеми са едни и същи още от 2004 г. Непрекъснато се изнасят на нашите форуми, но никой не ги решава. В момента ситуацията е следната – има пълен хаос, абсолютно безхаберие на контролиращите институции, липса на държавна политика и регулация, разраснали се корупционни схеми.

– Какво имате предвид под корупционни схеми?

– Небезизвестен факт е, че се плаща на лекарите, които насочват пациентите с инфаркт към определени болници. А някои частни лечебни заведение си подбират болните. Така те приемат неусложнените пациенти, които им носят пари, а тежките случаи заминават в държавните болници.

– Как тази практика може да се прекрати?

– Явно не може да бъде прекратена, въпреки че изнесохме конкретни талони с имена на пациенти и джиесеми на лекари. Дори бившият здравен министър д-р Стефан Константинов посочи, че се плаща по 150 лв. на екип от линейките или доктори, за да насочват пациентите към определени болници. Но и малкото приети през 2010 г. правила, въвеждащи някаква регулация за спешните пациенти, се премахна. Това стана с промяна в наредба, според която не било задължително пациент да се извозва в определените по график болници. Ние, инвазивните кардиолози, многократно предлагаме и на МЗ, и на НЗОК адекватен контрол, но това не се случва. Затова днес реално той не се осъществява.

– Добре, защо вашите мерки не се приемат?

– Всяка от институциите казва, че не зависи от нея. Няма координация между тях. НЗОК отговаря, че може да наложи само глоба, но не и по-сериозни санкции. МЗ не прави нищо. А когато няма правила, лесно се прехвърля отговорността.

– Ако здравният министър д-р Петър Москов чуе проблемите ви, какво ще му кажете да промени?

– Трябва се извърши реформа, но най-напред трябва да има държавна политика за лечението на сърдечно болните, при които смъртността е висока или се стига до тежка инвалидизация. В момента обаче има болници, които реално не спазват стандартите, включително и по документи. Знаете, откриват се лечебни заведения, но там няма достатъчно специалисти или апаратура. Въпреки това те приемат пациенти. Затова трябва да се прецени в колко болници трябва да има инвазивни кардиологии и как да функционират, т.е. да се изработят адекватни правила за работа и разпределение на спешните пациенти! Не може в един град у нас да има 12 катетеризационни лаборатории, а пациентът да се изпраща в най-далечната!

Източник: в. “Труд

____________________________________________________________________

Регистрирайте си профил в Medical News и публикувайте собствени статииТУК.  Вече сами можете да създавате медицински новини!

Споделете собственото си мнение, коментари и размисли; разкажете истории свързани със света на здравеопазването, медицината, фармацията или стоматологията. Публикувайте и Ваши клинични случаи, оригинални статии, обзорни статии, клинични снимки с въпроси към тях и др.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email